Γιούνκερ: «Αστοχη» η παρέμβαση της Ιαπωνίας

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 15:41
UPD:15:52

«¶στοχες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μονομερείς ενέργειες όπως η σημερινή απόφαση της Ιαπωνίας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για την ανακοπή του ανόδου του γιεν, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ελβετία, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υποστήριξε πως «οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισορροπιών».

Τέτοιου είδους δράσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν είναι συντονισμένες, πρόσθεσε.

Ο Γι0ύνκερ είχε ερωτηθεί σχετικά με την απόφαση των ιαπωνικών αρχών να προχωρήσουν στην πώληση γιεν για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη μεγάλη άνοδο του γιεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Πιστεύουμε ότι οι συντονισμένες παρεμβάσεις, όπως έχει δείξει η εμπειρία, είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις μη συντονισμένες παρεμβάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.

Προειδοποίησε πάντως ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τα θεμελιώδη στοιχεία εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα. «Η υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι ισοτιμίες που δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα θεμελιώδη στοιχεία πιθανόν να έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητας.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα