Εβδομαδιαίες απώλειες για το αργό

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010 06:12

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο, οδεύοντας να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες, μετά την υποχώρησή του καθώς η Enbridge Energy Partners LP προετοιμάστηκε να θέσει σε λειτουργία τον αγωγό της που προμηθεύει με αργό από τον Καναδά, τα διϋλιστήρια στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,9% χθες με την ανακοίνωση της Enbridge ότι σχεδιάζει να θέσει ξανά σήμερα σε λειτουργία τον αγωγό της μετά την επισκευή του από διαρροή που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ιλλινόϊς. Η εταιρεία, η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας άλλη γραμμή της στο Μίτσιγκαν στις 26 Ιουλίου μετά από ρωγμή, είπε ότι θα συζητήσει το θέμα της επαναλειτουργίας της με τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 74,56 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:24 π.μ. ώρα Σύδνϋ. Χθες υποχώρησε 1,45 δολ. φθάνοντας στα 74,57 δολ.. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση του καυσίμου από τις 31 Αυγούστου. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει αυτήν την εβδομάδα σε ποσοστό 2,5% και 6% μέσα στο έτος.

Αυτήν την εβδομάδα τα συμβόλαια άγγιξαν τα 78 δολ. το βαρέλι μετά το κλείσιμο της Γραμμής 6A της Enbridge, η οποία μπορεί να μεταφέρει 670.000 βαρέλια αργού ημερησίως, ποσότητα μεγαλύτερη του 1/3 των εισαγωγών στις μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Ο αγωγός μήκους 750 χιλιομέτρων που παρουσίασε διαρροή έκλεισε τις 6 Σεπτεμβρίου μετά την απώλεια 6.100 βαρελιών πετρελαίου από σημείο στο Ρόουμβιλ, 30 μίλια νοτιοδυτικά του Σικάγου. Η συγκεκριμένη γραμμή εκτείνεται από το Σουπίριορ του Ουϊσκόνσιν στο Γκρίφιθ της Ιντιάνας.

Η Βερμούδα για πρώτη φορά εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για έναν «άκρως επικίνδυνο» τυφώνα, τον «Igor», ο οποίος χθες εντάθηκε πάνω από τον Ατλαντικό, ενώ η τροπική καταιγίδα «Karl» προβλέπεται να μετατραπεί σε τυφώνα σήμερα στο νότια του Κόλπου του Μεξικού.

Ο ΟΠΕΚ θα μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 1,2% φέτος καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη υστερεί και τα διϋλιστήρια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ολοκλήρωσαν τις εργασίες συντήρησης, σύμφωνα με την Oil Movements, σημειώνοντας απώλειες για ένατη εβδομάδα.

Ο Οργανισμός, ο οποίος προμηθεύει το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, θα εξάγει 23,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τέσσερις εβδομάδας έως τις 2 Οκτωβρίου, λιγότερα από τα 23,47 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον μήνα έως τις 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Oil Movements. Τα στοιχεία της δεν περιλαμβάνουν το Εκουαδόρ και την Αγκόλα.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 78,54 δολ. το βαρέλι, 6 σεντς υψηλότερα στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Υποχώρησε 94 σεντς, ποσοστό 1,2%, κλείνοντας χθες στα 78,48 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα