Εβδομάδα αποφάσεων για την περαίωση

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 17:22
UPD:19:00

Σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα της επικείμενης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, με στόχο την εισροή εσόδων 3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρουν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να αποστείλει την Τρίτη στους φορείς της αγοράς το πλαίσιο της ρύθμισης, προκειμένου να ακολουθήσει διάλογος πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, καλεί τους παραπάνω φορείς σε διαβούλευση για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα έχει προγραμματιστεί εξάλλου την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου και των φορέων.

Δ. Κουσελάς: Στόχος να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, o υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για το ζήτημα, αλλά έχει διαμορφωθεί ένα γενικό πλαίσιο, με στόχο να ενταχθούν στη ρύθμιση «όσο το δυνατόν περισσότεροι».

«Θέλουμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν, με ένα δίκαιο και διαφανή τρόπο, βγάζοντας πολλές επιχειρήσεις απ’ την ιδιότυπη ομηρία στην οποία έχουν περιέλθει και παράλληλα απαλλάσσοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από ένα έργο το οποίο δεν θα κατάφερναν, σε καμία περίπτωση, να διεκπεραιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι 1.300.000 Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και περίπου 150.000 υποθέσεις είναι στα φορολογικά Δικαστήρια.

Διευκρίνισε επίσης ότι από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς –όπως δήλωσε- «δεν μπορεί να είναι όλες μέσα», ενώ αναφορικά με το όριο αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. «Περιμένουμε να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 9 εκατ, δηλαδή πόσες επιχειρήσεις έχουμε και με τι τζίρο», σημείωσε.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες ελέγχονται από ειδικά συνεργεία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Βατοπαιδίου, δεν θα μπουν στην περαίωση, «όπως δεν μπορούν να μπουν και ζητήματα φορολογίας των offshore εταιρειών».

Γ. Καρατζαφέρης: Η περαίωση πλήττει τους συνεπείς φορολογούμενους

Στο μεταξύ, λανθασμένο μέτρο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, την περαίωση, που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι η περαίωση είναι διαδικασία που εξυπηρετεί μόνο τα ταμεία του κράτους, που έχουν -όπως παραδέχθηκε- πράγματι ανάγκες. «Είναι λάθος μέτρο», είπε, καθώς πλήττει τους συνεπείς φορολογούμενους και ζήτησε για το λόγο αυτό να υπάρχει επιβράβευση για τους τελευταίους.

«Αν δεν υπάρξει πριμ για τους συνεπείς φορολογούμενους π.χ. μείωση φόρου 15%, τότε «φοβούμαι ότι σε λίγο καιρό μόνο με περαίωση θα λύνεται το χρόνιο πρόβλημα εσόδων της χώρας», κατέληξε.

ΣΥΝ: Πρόκληση απέναντι στην κοινωνία η περαίωση

Για «επιβράβευση των κατ' επάγγελμα φοροφυγάδων, κοροϊδία για όσους είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και πρόκληση απέναντι στην κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά», έκανε λόγο εκ μέρους του ΣΥΝ ο Π. Σκουρλέτης.

«Όχι» στην περαίωση λέει η Δημοκρατική Αριστερά

Την πλήρη αντίθεσή της στην περαίωση εξέφρασε και η Δημοκρατική Αριστερά διά του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του κόμματος κ. Δ. Χατζησωκράτη.

«Λέμε κατηγορηματικά, ως Δημοκρατική Αριστερά, όχι στην περαίωση. Πρόκειται για πανηγυρική παραίτηση του δημοσίου από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων και θα υπονομεύσει για πολλά χρόνια κάθε προσπάθεια οικοδόμησης υπεύθυνης σχέσης κράτους – πολίτη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Χατζησωκράτης, ζητώντας την άμεση εγκατάλειψη της υλοποίησής της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα