Νέο ψαλίδι στις δημόσιες επενδύσεις - επιχορηγήσεις

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 07:04

O νέος επενδυτικός νόμος θα είναι προσαρμοσμένος στο πνεύμα της «εντός μνημονίου» εποχής, προσφέροντας στοχευμένα κίνητρα αντί κρατικών επιχορηγήσεων, ενώ θα εξαιρεί τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.

«Θύμα» της ανάγκης για ταχεία μείωση του ελλείμματος μέσα στο 2010 πέφτει, για τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο τη μείωση έως και 1 δισ. της κρατικής επιχορήγησης των επενδύσεων που υπήχθησαν στα κίνητρα.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», πηγές από το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας υπολόγιζαν ότι το ποσό της νέας περικοπής θα κυμαίνεται από 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την υλοποίηση του προϋπολογισμού και το βαθμό επίτευξης του στόχου για έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Το αίτημα για νέα περικοπή προέκυψε από την επίσκεψη των ελεγκτών, με αφορμή τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011. Με δεδομένο ότι η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού θα φτάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, το 1,3-1,4 δισ. ευρώ οι επικεφαλής των κλιμακίων από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ζήτησαν την επανεξέταση του ύψους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», μετά τη νέα περικοπή, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ για φέτος συρρικνώνεται κοντά στα 8,2 δισ. ευρώ. Τούτο με δεδομένο ότι από τα 10,3 δισ. που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός του 2010 έχουν ήδη περικοπεί 600 εκατ. ευρώ (500 ΠΔΕ + 100 από έργα παιδείας) με τα μέτρα του Μαρτίου και άλλα 500 εκατ. ευρώ μετά την οριστικοποίηση του μνημονίου του Μαΐου και αναμένεται νέα περικοπή 500 εκατ. με 1 δισ. τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, ο νέος επενδυτικός νόμος θα είναι προσαρμοσμένος στο πνεύμα της «εντός μνημονίου» εποχής, προσφέροντας στοχευμένα κίνητρα αντί κρατικών επιχορηγήσεων, ενώ θα εξαιρεί τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα