ΕΕ: Υψηλά πρόστιμα για τις δημοσιονομικά ασυνεπείς χώρες

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 15:52
UPD:18:53

Οι προτάσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης από την εισαγωγή του ευρώ, σύμφωνα με τους F.T. - (Φωτογραφία αρχείου)

Την επιβολή υψηλών προστίμων στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις συστάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, προβλέπουν προτάσεις που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε δημοσίευμά της, οι προτάσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης από την εισαγωγή του ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των χωρών που αποτυγχάνουν συστηματικά να μειώσουν το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους.

Πρόστιμα προβλέπονται όμως και για τις χώρες που δεν ελέγχουν τις ετήσιες δαπάνες τους ή δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Σύμφωνα με τους FT, στις χώρες που αγνοούν τις συστάσεις για την ανταγωνιστικότητα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ τους.

Στην περίπτωση που το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, προβλέπεται υποχρέωση της χώρας να μειώνει τη διαφορά από το επίπεδο αυτό κατά το ένα εικοστό ετησίως για μία τριετή περίοδο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτάσεις για την εταιρική διακυβέρνηση θα υποβάλει και η Ομάδα Εργασίας υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην Αθήνα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε πως η ευρωζώνη χρειάζεται αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και κυρώσεις για τις χώρες-παραβάτες.

Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη υπηρεσία που θα ελέγχει τις δημοσιονομικές προβλέψεις των κρατών-μελών και θα πραγματοποιεί ενδελεχείς ελέγχους σε όσες περιπτώσεις υπάρχει ανησυχία για τη διαμόρφωση του ελλείμματος ή του χρέους.

«Μεγαλύτερος συντονισμός στη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε επίσης να προβλεφθεί για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η υιοθέτηση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων που θα θέτουν όρια στην αύξηση των δαπανών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι για να είναι αποτελεσματικοί οι νέοι κανόνες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ξεκάθαρες και ημι-αυτόματες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και οικονομικές: «Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οικονομικές κυρώσεις, όπως είναι η περιορισμένη πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ, καθώς και μη-οικονομικές κυρώσεις, όπως ο περιορισμός ή η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου».

Ο τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί, οδηγώντας σε αναζωογόνηση της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα