Mερική συμφωνία πέτυχε η WorlCom

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2002 08:34

Σε μερική συμφωνία κατέληξαν WorldCom οι ομοσπονδιακοί για το θέμα των χρεώσεων δισ. δολαρίων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στα έξοδά της. Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματικό πρόστιμο το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά και τον κυβερνητικό έλεγχο της εταιρείας.

Η εταιρεία κατηγορείται για την παραπλάνηση των επενδυτών με τη δόλια απόκρυψη του ποσού των εννέα δισ. δολ. από τα έξοδά της.

Ηδη, τέσσερα στελέχη της WorldCom κρίθηκαν ένοχα για συμμετοχή τους στο σκάνδαλο με την απόκρυψη εξόδων.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Jed Rakoff ανακοίνωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα και ότι το ύψος του χρηματικού προστίμου θα καθοριστεί αργότερα.

Η WorldCom επίσης συμφώνησε να προσλάβει ομάδα εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα ελέγχουν τα οικονομικά της και θα παράσχει εκπαίδευση στη λογιστική, αλλά και στις ηθικές αρχές.

Οταν η εταιρεία ανακοίνωσε αργά τον περασμένο Ιούνιο τα λογιστικά λάθη ύψους τεσσάρων δισ. δολ. σοκάρισε την αγορά η οποία ακόμη δεν είχε συνέλθει από το οικονομικό σκάνδαλο της Enron.

Tην ίδια ώρα η εταιρεία ανακοίνωνε οικονομικές ατασθαλίες οι οποίες υπερέβαιναν τα κέρδη της κατά 3,8 δισ. δολ. και την εμφάνιζαν κερδοφόρα ενώ στην ουσία ήταν ζημιογόνος. Δύο μήνες αργότερα ο όμιλος ανακοίνωσε και νέο λογιστικό λάθος ύψους 3,3 δισ. δολ.

Η WorldCom, η οποία τώρα τελεί υπό το άρθρο 11 για χρεοκοπία ανακοίνωσε περαιτέρω ζημίες και ζήτησε περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του σχεδίου αναδιοργάνωσής της. Επίσης προειδοποίησε ότι όταν βγει από την πτώχευση το επόμενο έτος, οι μετοχές της θα έχουν ελάχιστη έως και καθόλου αξία.

Το νωρίτερο της ανάκαμψης της WorldCom προσδιορίζεται τον Μάρτιο του 2003.

Ο πρώην Chief Executive Officer (CEO) της εταιρείας, Bernie Ebbers, παραιτήθηκε τον Απρίλιο μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Κατηγορήθηκε ότι πήρε δάνειο ύψους 408 εκατ. δολ. από την εταιρεία προκειμένου να χτίσει το σπίτι του και έδωσε δάνεια και σε συγγενείς του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ebbers ενδέχεται να παραχωρήσει μέρος ή το σύνολο της ετήσιας σύνταξής του ύψους 1,5 εκατ. δολ. προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε.

Λ.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα