Στο υπουργικό το ν/σ για την περαίωση

Και τα ν/σ για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και της διοικητικής δίκης
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 09:59
UPD:10:37

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη ποσού περί τα 2,5 δισ. ευρώ στην προσεχή διετία.

Το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο εισάγεται άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στη διαδικασία όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη ποσού περί τα 2,5 δισ. ευρώ στην προσεχή διετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, μετά τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων το νέο σχέδιο που συζητείται στο υπουργικό είναι βελτιωμένο σε σύγκριση με το αρχικό. Οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών είναι:

- Η μείωση της προκαταβολής του φόρου από το 25% που ήταν αρχικά, στο 15% - 20%, αναγνωρίζοντας το ΥΠΟΙΚ τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς.

- Η αύξηση του αριθμού των δόσεων, από τις 12 που καθόριζε το αρχικό σχέδιο, στις 18 ή και μέχρι σε 24 δόσεις για πολύ μεγάλα ποσά.

- Η μείωση ενδεχομένως των ελάχιστων ποσών ανά χρήση για την ένταξη στην περαίωση. Πληροφορίες ανέφεραν χθες το βράδυ ότι εξετάζεται η μείωση, κατά 100 ή 200 ευρώ, των ελάχιστων ποσών που ανακοινώθηκαν και είναι 400 ευρώ για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α κατηγορίας, 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις με Β κατηγορίας και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις με βιβλία Γ κατηγορίας.

- Η εξαίρεση από την περαίωση όσων έκαναν αυτοπεραίωση μέχρι και τη χρήση 2007, δηλαδή οι υποθέσεις των εμπορικών επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 300.000 ευρώ, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με ετήσιο τζίρο έως 150.000 ευρώ και των ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές έως 150.000 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν όσοι είχαν ενταχθεί στο δειγματοληπτικό έλεγχο (με κλήρωση).

- Εντάσσονται στην περαίωση και επιβαρύνονται ξανά όσοι εντάχθηκαν στην αυτοπεραίωση για τις χρήσεις 2008 και 2009.

Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε στην κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ περί επιβράβευσης των φοροφυγάδων, λέγοντας ότι «οι μη έχοντες όχι απλά δεν αδικούνται, αλλά μάλλον ευνοούνται από κάθε κίνηση που επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο φορολογικό μηχανισμό ώστε να γίνει πιο δίκαιος, πιο αποτελεσματικός», επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η περαίωση δεν είναι υποχρεωτική και δεν δίνει συγχωροχάρτι.

Η περαίωση δεν πρέπει να εντάσσεται στη «μετρολογία», αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών και βάζει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση, που υπήρχε στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την ατιμωρησία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν επίσης δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα