Στη Βουλή το ν/σ για την περαίωση

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 10:15
UPD:11:27

Το δρόμο της Βουλής παίρνει το σχέδιο νόμου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη.

Το δρόμο της Βουλής παίρνει το σχέδιο νόμου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων το ν/σ προβλέπει μικρότερη προκαταβολή φόρου, περισσότερες δόσεις, αλλά και ειδική ρύθμιση για όσους έχουν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση, ενώ ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή είναι το ενδεχόμενο να υπαχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις με τζίρο και πάνω από 20 εκατ. ευρώ, εκτός των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Προσδοκία του υπουργείου είναι η είσπραξη εσόδων που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 500-600 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν φέτος.

Η διαδικασία κατάργησης των εκκρεμοτήτων θα διενεργηθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων, με αποστολή προς τους ενδιαφερομένους εκκαθαριστικού σημειώματος.

Τα πρώτα σημειώματα

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», τα πρώτα σημειώματα που θα λάβουν οι υπόχρεοι με ημερομηνία εκκαθάρισης Οκτωβρίου θα πρέπει να τα εξοφλήσουν μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου 2010.

Η εξόφληση του σημειώματος θα επιφέρει εκ του νόμου οριστική και αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς και θα καταργεί τον έλεγχο, τη δίκη και τα τυχόν ληφθέντα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Όσον αφορά στις αλλαγές που επήλθαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι οι εξής:

* έως και σε 24 δόσεις θα μπορούν οι υπόχρεοι να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που θα προκύψει από την περαίωση

* η προκαταβολή του φόρου της περαίωσης μειώνεται από το 25% σε 20%

* οι υπόχρεοι που είχαν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση μέχρι και το 2007 δεν εντάσσονται στην περαίωση, με εξαίρεση όμως όσους ανήκαν στο δείγμα ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών της συγκεκριμένης περιόδου

* οι υπόχρεοι που είχαν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση την περίοδο 2008-2009 εντάσσονται στην περαίωση, καλούνται όμως να πληρώσουν το μισό του πρόσθετου φόρου που θα προκύψει.

Εκτός περαίωσης

Από την άλλη πλευρά εκτός περαίωσης παραμένουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα άνω των 20 εκατ. ευρώ, οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες.

Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι στη διαδικασία περαίωσης των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

* οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α' και β' βαθμού δικαιοδοσίας, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και

* οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο βασικός συντελεστής με τον οποίο θα πολλαπλασιάζονται τα ακαθάριστα έσοδα μιας επιχείρησης παραμένει στο 2%, ενώ τα ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση κυμαίνονται ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούν οι υπόχρεοι από 400 ευρώ (Α΄ κατηγορία), 700 ευρώ (Β΄ κατηγορία), έως και 1.000 ευρώ (Γ΄ κατηγορία).

«Γερά θεμέλια»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, ότι βασικός στόχος παραμένει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για το λόγο αυτό μετά την περαίωση δίδεται μια ευκαιρία να «χτιστούν γερά θεμέλια για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης», στόχος που είναι δύσκολο να επιτευχθεί σήμερα με την κατάσταση που επικρατεί.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι ανέλεγκτες χρήσεις φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000, ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν, 1,3 εκατομ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν μόνο το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, ότι από το 2011 θα γίνει μια νέα αρχή όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ όλες οι αποφάσεις και οι νέες ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που συντάσσεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και στο οποίο φυσικά θα περιληφθεί πρόβλεψη για δίκες «εξπρές» των παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ το ΣΔΟΕ θα έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει στο αυτόφωρο όσους εντοπίζονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Παπανδρέου: Πρέπει να γίνει μια νέα αρχή

«Πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, διότι έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή σε 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις, που αφορούν σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις «τεράστιες ευθύνες» της πολιτείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να κάνουμε μια νέα αρχή και να διαμορφώσουμε μια νέα φορολογική συνείδηση. Μια νέα φορολογική αντίληψη».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το φορολογικό σύστημα «λειτουργούσε με εξόφθαλμη πλημμέλεια, με αποτέλεσμα την ανοχή στη φοροδιαφυγή, αλλά ακόμα και την ομηρία του πολίτη επί χρόνια, που παρέμενε σε αβεβαιότητα, γιατί περίμενε μην τυχόν και γίνει έλεγχος στα βιβλία του».

«Το νέο φορολογικό σύστημα και η εμφανής επαναδραστηριοποίηση του ΣΔΟΕ αποτελούν καθοριστικά βήματα για μια νέα σχέση, δίκαιη σχέση μεταξύ πολιτείας και πολιτών, όπου ούτε η φοροδιαφυγή θα γίνεται ανεκτή, αλλά και τα βάρη θα κατανέμονται δίκαια», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και υπεραμυνόμενος της επιλογής για την περαίωση, παρατήρησε ότι «κανένας φορολογικός μηχανισμός, ούτε καν ο αρτιότερος, δεν θα μπορούσε να εκκαθαρίσει αποτελεσματικά και με διαφανή τρόπο τόσες υποθέσεις, σε μικρό χρονικό διάστημα». «Αν παρατείνουμε αυτή την εκκρεμότητα, ουσιαστικά, κρατάμε και τον πολίτη σε μια αντίληψη ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, ότι είναι σε ομηρία, ότι πρέπει να μπει σε συναλλαγή, ότι πρέπει να βρει τον τρόπο, κάποιον μεσάζοντα ή κάποιον άλλον, για να μπορέσει να αλλάξει το καθεστώς ή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε την περαίωση ως «αναγκαίο κακό», ενώ ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, πρότεινε να ενταχθούν «και οι μεγάλοι, γιατί αλλιώς μένουν έρμαια στις διαθέσεις των εφοριακών».

Σύσκεψη για τον Προϋπολογισμό

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, καθώς επίσης και οι υπουργοί, υφυπουργοί: Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Φ. Σαχινίδης και Γ. Πεταλωτής.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ και το νέο πρέσβη των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σμιθ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 11:00 και τις 16:00, αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα