Εγκύκλιο για την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων σχετικά με την ένταξη κατηγοριών επιτηδευματιών στη Β΄ κατηγορία βιβλίων, εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄/23.04.2010) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» και τις διατάξεις της παραγράφου 32 του ίδιου πιο πάνω άρθρου και νόμου ο πράκτορας κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφή), ο υποπράκτορας εφημερίδων και περιοδικών και εφημεριδοπώλης, που ήταν απαλλασσόμενοι από την τήρηση βιβλίων με τις προϊσχύουσες διατάξεις του Κ.Β.Σ. υποχρεώνονται από 01.07.2010 στην τήρηση βιβλίου εσόδων – εξόδων.
Περαιτέρω με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1091/14.06.2010, μεταξύ των άλλων, δόθηκε η δυνατότητα στους εν λόγω επιτηδευματίες να ενημερώσουν το βιβλίο εσόδων – εξόδων μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2010 και να θεωρήσουν μέχρι την ημερομηνία αυτή το χειρόγραφο βιβλίο εσόδων – εξόδων ή μέχρι την 31.10.2010 τη μηνιαία κατάσταση του βιβλίου εσόδων – εξόδων.
Δεδομένου ότι οι πιο πάνω επιτηδευματίες ήταν απαλλασσόμενοι μέχρι την 30.06.2010 από την τήρηση βιβλίων και δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο οικείο ασφαλιστικό ταμείο και επιμελητήριο για την εγγραφή τους και τη λήψη ενημερότητας, προκειμένου να θεωρήσουν βιβλία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., δίνεται η δυνατότητα σ’ αυτούς να ενημερώσουν το βιβλίο εσόδων – εξόδων μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2010 και να θεωρήσουν μέχρι αυτή την ημερομηνία το χειρόγραφο βιβλίο εσόδων – εξόδων και τη μηνιαία κατάσταση του βιβλίου εσόδων – εξόδων.
Επιπλέον, κατά την πρώτη θεώρηση των ανωτέρω εντύπων μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2010 δεν θα ζητείται βεβαίωση από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα και επιμελητήριο, με την υποχρέωση αναγγελίας των επιτηδευματιών αυτών με κατάσταση που θα υποβληθεί από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στο οικείο ασφαλιστικό ταμείο και επιμελητήριο, μετά την ημερομηνία λήξης της ανωτέρω προθεσμίας.
Επίσης διευκρινίζεται ότι για την πώληση λαχείων από τους πράκτορες κρατικών λαχείων δικαιολογητικό εγγραφής στα φορολογικά τους βιβλία αποτελεί η εκκαθάριση που εκδίδεται από τη Δ/νση Κρατικών Λαχείων για την προμήθειά τους, ενώ για τους μεταπωλητές – επιτηδευματίες κρατικών λαχείων (π.χ. πρακτορεία ΠΡΟ – ΠΟ κ.λπ.) δικαιολογητικό εγγραφής στα φορολογικά τους βιβλία μπορεί να αποτελέσει οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο, όπως η σύνταξη βεβαίωσης ή πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής λαχείων από οποιοδήποτε από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη, όπου θα αναγράφεται, εκτός των άλλων, η συνολική αξία αγοράς τους και η συνολική ονομαστική τους αξία, ώστε να προκύπτει η προμήθεια που λαμβάνουν, η οποία και θα καταχωρείται ως ακαθάριστο έσοδο στα βιβλία αυτών.
Εξάλλου, για την πρώτη εφαρμογή και για τη διευκόλυνση των εκμεταλλευτών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, το βιβλίο εσόδων – εξόδων μπορεί να ενημερωθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μέχρι τη 15η Οκτωβρίου 2010. Η εκτύπωση της μηνιαίας κατάστασης των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου μπορεί να γίνει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2010. Συνεπώς η θεώρηση των παραπάνω εντύπων βιβλίων μπορεί να γίνει μέχρι την πιο πάνω προθεσμία ενημέρωσης ή εκτύπωσής τους, κατά περίπτωση.
Στην ίδια προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου 2010 μπορεί να θεωρηθεί το Βιβλιάριο Συντήρησης Επισκευών (Β.Σ.Ε.) και να υποβληθεί η δήλωση της Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής (φ.τ.μ.) – ταξίμετρο, από τους πιο πάνω επιτηδευματίες.
Κατά τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων στους υπόχρεους στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ζητείται όπως οι προϊστάμενοι Δ.Ο.Υ. κάνουν ευρέως χρήση του δικαιώματός τους (τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφια περ.β’ παρ.8 άρθρου 36 του ΚΒΣ) και να θεωρούν βιβλία και περιορισμένο αριθμό στοιχείων με έγγραφη αναγγελία κάθε περίπτωσης στα αρμόδια για τα χρέη αυτά πρόσωπα.
Τέλος, στην περίπτωση που κατά τη θεώρηση στοιχείων (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών) διαπιστώνεται ότι δεν έχει αποδοθεί ο κατ’ αποκοπή Φ.Π.Α. κάποιων ετών από τους υπόχρεους, οι οποίοι προσκομίζουν στοιχεία για θεώρηση, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να εκδίδεται εντολή για προσωρινό έλεγχο Φ.Π.Α. και να καταλογίζεται η σχετική υποχρέωση (ποσό κατ’ αποκοπή Φ.Π.Α.) για τη χρήση που οφείλεται και εφόσον γίνει συμβιβασμός σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, να προβαίνουν σε θεώρηση των προσκομιζόμενων στοιχείων.