ΕΚΤ: Προς απόσυρση μέρους των μέτρων στήριξης

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 15:24
UPD:16:35

Στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

A- A A+

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) να μην ανανεώσει κάποια από τα μέτρα στήριξης, όταν λήξουν στο τέλος του έτους, γνωστοποίησε το μέλος του δ.σ. της, Γιούργκεν Σταρκ.

«Είμαστε στη διαδικασία της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων. Αυτή την εβδομάδα και στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 θα λήξουν πολλά έκτακτα μέτρα και δεν θα ανανεωθούν», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο περιθώριο συνεδρίου που διοργανώνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

«Βρισκόμαστε ήδη σε αυτή τη διαδικασία και το τι θα αποφασίσουμε για μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα εξαρτηθεί από επικείμενη συνεδρίαση», πρόσθεσε.

Στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της πολιτικής αυτής μέχρι το τέλος του 2011.

Αντίθετη η Γερμανία στην επέκταση των μέτρων διάσωσης

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει στην επέκταση των μέτρων διάσωσης χωρών της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται «άλλες διαδικασίες» για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμά ότι τα κράτη – μέλη δεν θα προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε νωρίτερα φέτος.

«Το βασικό μου σενάριο είναι ότι δεν θα χορηγήσουμε δάνεια τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός στήριξης καλύπτεται από κρατικές εγγυήσεις ύψους 440 δισ. ευρώ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς