Εν αναμονή των κινήσεων της κυβέρνησης

Συνεχίζουν οι μεταφορείς
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 09:31
UPD:11:08

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της έναντι των ιδιοκτητών φορτηγών και ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαμηνύσει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών πως η «περίοδος χάριτος», κατά την οποία οι απεργοί αντιμετωπίζονταν με διαλλακτικό τρόπο από την ΕΛ.ΑΣ., έχει παρέλθει οριστικά.

Εν αναμονή των κινήσεων της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η αγορά προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά και την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης για συνέχιση της αποχής από την εργασία τους.

Εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η περίοδος της ανοχής τελείωσε και πλέον θα κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Το λόγο πλέον έχουν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της έναντι των ιδιοκτητών φορτηγών και ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαμηνύσει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών πως η «περίοδος χάριτος», κατά την οποία οι απεργοί αντιμετωπίζονταν με διαλλακτικό τρόπο από την ΕΛ.ΑΣ., έχει παρέλθει οριστικά. «Θα εφαρμοστεί ό,τι ορίζει ο νόμος», είναι το μήνυμα που έδωσε ο Χρήστος Παπουτσής στους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει πως πλέον δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, η αστυνομία θα απομακρύνει τα φορτηγά που θα βρίσκονται σταθμευμένα σε σημεία των εθνικών οδών.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξήντλησε κάθε περιθώριο και αφού σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο της περαίωσης υπάρχει ειδική φορολογική ρύθμιση για τους μεταφορείς, αποκάλυψε ότι είναι έτοιμη και θα ενεργοποιηθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιτρέπεται στα φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσεως να εκτελούν το έργο των δημόσιων μεταφορών.

Από νωρίς το πρωί πάντως, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γ. Τζωρτζάτος, βυτιοφόρα ΔΧ άρχισαν τη μεταφορά βοθρολυμάτων από περιοχές της Αττικής που δεν έχουν κεντρικό αποχευτικό σύστημα, λόγω της ανυπόφορης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί.

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Σε προσφυγές εν τω μεταξύ στη δικαιοσύνη κατά των μεταφορέων προχωρούν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εμπορικού κλάδου. «Θα προσφύγουμε δικαστικά κατά των μεταφορέων αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασσιμάτης. «Υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί», σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και κάλεσε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να εφαρμόσουν τους νόμους.

«Παραιτούμαι από κάθε άλλη προσπάθεια μεσολάβησης και διαπραγμάτευσης με τους μεταφορείς», επανέλαβε με χθεσινή επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Ήδη το πρωτοφανές περιστατικό με τους πυροβολισμούς κατά φορτηγών που κινούνταν στην Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας, προκάλεσε την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένης Ράικου. Η κ. Ράικου έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να σχηματιστεί δικογραφία και να ασκηθεί ποινική δίωξη κατ' αγνώστων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, σε βαθμό κακουργήματος. Ταυτόχρονα, ζήτησε από την αστυνομία να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι για τη σύλληψη των δραστών.

Τα φορτηγά κινούνταν σε κομβόι συνολικά είκοσι οχημάτων με κατεύθυνση προς Αθήνα, όταν δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους παρότι συνοδεύονταν από περιπολικά. Την υπόθεση έχει αναλάβει συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστώσει αν οι φθορές στα δύο οχήματα προκλήθηκαν από σφαίρες, όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις.

Βουλγαρικό διάβημα διαμαρτυρίας

Εν τω μεταξύ, διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια επέδωσε ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών καταγγέλλοντας επιθέσεις που δέχθηκαν Βούλγαροι οδηγοί από Ελληνες. Ενα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε στην Καβάλα όπου Βούλγαρος οδηγός ΙΧ φορτηγού δέχθηκε επίθεση από Ελληνες ιδιοκτήτες φορτηγών. Μάλιστα συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας 41χρονος Ελληνας ιδιοκτήτης φορτηγού, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απλή σωματική βλάβη και παράνομη βία.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση έχει πλέον εκτραχυνθεί και οι αντιδρώντες αυτοκινητιστές δεν ελέγχονται πλέον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα