ΕΚΤ: Παραμένουν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 21:06
UPD:21:12

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας παραμένει ευάλωτος, ενώ η ανάκαμψή του από από την κρίση γίνεται με αργούς και διαφορετικούς από χώρα σε χώρα ρυθμούς, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα παραμένουν», σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «οι κίνδυνοι αυξήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2010 μετά τη σταδιακή ενίσχυση των ανησυχιών της αγοράς για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης».

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι αυξήθηκε και ο πιστωτικός κίνδυνος των νοικοκυριών στις χώρες της ΕΕ, λόγω της υψηλής ανεργίας και της συνεχιζόμενης αύξησής της σε ορισμένες χώρες καθώς και λόγω της μείωσης των τιμών των ακινήτων.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι οι τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών τους δανείων.

Ο κίνδυνος σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια φαίνεται ότι μειώθηκε σε κάποιο βαθμό από πέρυσι, αλλά οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν, αν και συγκρατημένα, τους επόμενους μήνες, αναφέρει η ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα