Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 06:02

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, περιορίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του MSCI Asia Pacific Index από τον Μάϊο του 2009 εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα καθυστερήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της Nintendo Co.

Οι μετοχές της Μitsubishi UFJ Financial Group Inc., της μεγαλύτερης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο τράπεζας, υποχώρησαν 0,6% μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την UBS AG. Οι μετοχές της Nintendo Co., της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον κόσμο, έκαναν βουτιά 9% στην Οσάκα. Απώλειες 2,4% σημείωσαν οι μετοχές της Tokyo Electric Power Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Ασίας, διευρύνοντας τις χθεσινές της απώλειες εξ αιτίας του σχεδίου πώλησης των μετοχών της.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στις 126,77 μονάδες στις 10:56 π.μ. στο Τόκιο με περίπου δύο μετοχές να σημειώνουν απώλειες σε κάθε μία που σημείωνε άνοδο.

Ο MSCI οδεύει να κλείσει τον Σεπτέμβριο με άνοδο 8,3%, τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάϊο του 2009. Ανοδος της τάξης του 12% το τρίμηνο που λήγει σήμερα είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε σήμερα απώλειες 0,4%, στην Αυστραλία ο S&P/ASX Index απώλεσε 0,8% και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες 0,3%, περιορίζοντας το καλύτερο ράλι του Σεπτέμβριο μήνα από το 1939. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών εν μέσω ανησυχιών ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο έλλειμμα θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Moody’s Investors Service πιθανόν να υποβαθμίσει αυτήν την εβδομάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας. Σήμερα η Ιρλανδία θα ανακοινώσει το κόστος του σχεδίου διάσωσης της Anglo Irish Bank Corp.

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στις Βρυξέλλες πριν από τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Χοζέ Μπαρόζο, με τα εργατικά συνδικάτα. Στην Ισπανία, εργαζόμενοι παρακώλυσαν τις συγκοινωνίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές στην πρώτη γενική απεργία στη χώρα σε οκτώ χρόνια. Στην Αθήνα, σε κινητοποιήσεις κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, το λιμάνι, τον σιδηρόδρομο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο Δουβλίνο, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη οδηγού φορτηγού που κατέστρεψε με το όχημά του στα κάγκελα του κοινοβουλίου.

Φέτος ο περιφερειακός δείκτης MSCI έχει σημειώσει άνοδο 5,7% εν μέσω εικασιών ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι περιορισμένα εξ αιτίας της κρίσης χρέους της Ευρώπης, των μέτρων της Κίνας για περιορισμό των τιμών στην αγορά ακινήτων και των ανησυχιών για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Nintendo σημείωσαν απώλειες 9% φθάνοντας στα 20.940 γιέν. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιανουάριο του 2009. Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη της κατά 55% και είπε ότι δεν θα βγάλει τα νέα φορητά της παιχνίδια τριών διαστάσεων μέσα στις γιορτές κατά τη λήξη του έτους.

Οι μετοχές της Tokyo Electric υποχώρησαν 2,4% φθάνοντας στα 2.054 γιέν στο Τόκιο, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες του 7,3%. Χθες, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντλήσει έως 555 δισ. γιέν από την πώληση μετοχών της στο κοινό. Η εφημερίδα Nikkei δημοσίευσε χθες το πρωΐ την είδηση για το σχέδιο πώλησης μετοχών της εταιρείας.

Απώλειες 1,2% σημείωσαν οι μετοχές της Korea Electric Power Corp. φθάνοντας στα 29.400 ουόν στη Σεούλ. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Νότιας Κορέας συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 40% σε εργοστάσιο παραγωγής ενεργείας στις Φιλιππίνες αντί 400 εκατ. δολ. από την BG Group Plc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα