Σε υψηλά επίπεδα το αργό

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 06:43

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο κοντά στα υψηλά το αργό μετά την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε απροσδόκητη μείωση των προμηθειών βενζίνης καθώς τα διϋλιστήρια έχουν μειώσει τη δυναμικότητά τους στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Τα συμβόλαια όδευαν να σημειώσουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε επτά μήνες. Χθες οι τιμές σημείωσαν άνοδο 2,2% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν 3,47 εκατ. βαρέλια στα 222,6 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε. Μείωση σημείωσαν και τα αποθέματα του αργού.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκε στα 77,93 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:05 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, το αργό σημείωσε άνοδο 1,68 δολ. κλείνοντας στα 77,86 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Αυγούστου. Φέτος οι τιμές του έχουν υποχωρήσει 2%.

Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου σημείωσαν άνοδο 8,3%, τη μεγαλύτερη απότ ον Φεβρουάριο, και όδευε να κλείσει το τρίτο τρίμηνο με άνοδο 3%.

Το πετρέλαιο κινήθηκε επίσης ανοδικά καθώς το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών έναντι του καλαθιού των νομισμάτων. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση στο 1,3630 ανά ευρώ μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,3%. Το αδύναμο δολάριο τονώνει την ελκυστικό των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ είπε ότι τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 85,8% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που πέρασε, λιγότερη από τη δυναμικότητα του 87,8% με την οποία λειτούργησαν μία εβδομάδα πριν από αυτήν. Συνήθως τα διϋλιστήρια λειτουργούν με χαμηλότερη δυναμικότητα λόγω συντήρησης το Φθινόπωρο και την Ανοιξη, πριν από τις εποχές της αυξημένης ζήτησης.

Τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης κα το ντήζελ, μειώθηκαν 1,27 εκατ. βαρέλια στα 173,6 εκατομμύρια.

Τα αποθέματα του πετρελαίου μειώθηκαν 475.000 βαρέλια στα 357,9 εκατ. σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 80,89 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες, σημείωσε άνοδο 2,06 δολ., ποσοστό 2,6%, κλείνοντας στα 80,77 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα