Η διάσωση της Anglo Irish Bank θα κοστίσει έως 34 δισ. ευρώ –βάσει του πιο απαισιόδοξου σεναρίου- σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Βάσει του βασικού σεναρίου, το τελικό κόστος διάσωσης θα ανέλθει σε 29,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 25 δισ. ευρώ.
Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα τονίζει επίσης ότι η Allied Irish Bank θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο της τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το τελικό κόστος για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών πιθανόν να ανέλθει σε περίπου 50 δισ. ευρώ, βάσει του χειρότερου σεναρίου, και στα 45 δισ. ευρώ, βάσει του βασικού σεναρίου.
«Πιθανή κατάρρευση της Anglo Irish θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα»
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομίας της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν προειδοποιεί ότι μια πιθανή κατάρρευση της Anglo Irish θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. «Εξαιτίας του μεγέθους που έχει σε σχέση με τον εθνικό ισολογισμό… καμία χώρα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την κατάρρευση ενός τέτοιου ιδρύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λένιχαν υπογράμμισε πάντως ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα του είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, αναφέροντας πως ο υφιστάμενος δανεισμός επαρκεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας μέχρι τα μέσα του 2011.
Καθησυχαστικός ο Όλι Ρεν
Παρά τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της χώρας σε δημοσιονομικό επίπεδο, καλώντας την ωστόσο να καταστρώσει λεπτομερές σχέδιο για να θέσει τον προϋπολογισμό της υπό έλεγχο έως το 2014.
Επανέλαβε δε ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί να ζητήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Την άποψη ότι η Ιρλανδία χρειάζεται φιλόδοξο σχέδιο εξέφρασε και ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι το Δουβλίνο ξέρει τι πρέπει να κάνει, αρχής γενομένης από ένα φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης με συγκεκριμένα μέτρα.