Γιούνκερ: Δε θα χρειαστεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο η Ιρλανδία

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 12:10
A- A A+

Βέβαιος ότι η Ιρλανδία μπορεί να λύσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει στον τραπεζικό τομέα «χωρίς να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο» εμφανίστηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν πιστεύω ότι η Ιρλανδία θα έχει ανάγκη να προσφύγει στην ευρωπαϊκή ομπρέλα. Πιστεύουμε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημά της χωρίς προσφυγή στο (ευρωπαϊκό) Ταμείο, που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα αγγίξει το 32% του ΑΕΠ κατά το 2010, εξαιτίας της διάσωσης της Anglo Irish Bank. Επέμεινε ωστόσο ότι θα διατηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω του ορίου του 3% το 2014.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του στην απόφαση της Ιρλανδίας να παρουσιάσει έναν νέο τετραετή προϋπολογισμό τον Νοέμβριο.

«Η Ιρλανδία θα παρουσιάσει σύντομα ένα πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού για της ανάταξη των δημοσιονομικών της πραγμάτων και υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαχείριση της κατάστασης από τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν», τόνισε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το ιρλανδικό δίκτυο RTE.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας δέχθηκε να χορηγήσει επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Anglo Irish Bank. Στο πλαίσιο αυτό, το κόστος διάσωσης της ιρλανδικής τράπεζας, το οποίο εκτιμάται έως σήμερα στα 25 δισ. ευρώ, ανέρχεται πλέον σε 30 δισ. ευρώ, δηλ. σε ποσό που αντιστοιχεί στο 1/5 του ιρλανδικού ΑΕΠ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV