Σε υψηλούς τόνους η ψήφιση της τροπολογίας για τα φορτηγά

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 18:39
UPD:20:26

Σε κλίμα έντασης ψηφίστηκε στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία που προβλέπει αυστηρότερες ποινές στους ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από την επίταξη, με 53 ψήφους υπέρ και 46 κατά.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε το ΚΚΕ να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί όπως είπε, οι τελευταίες κινητοποιήσεις δεν είναι ούτε αθώες ούτε τυχαίες, και να αναλογιστεί τι κάνει αυτή τη στιγμή σε βάρος της χώρας.

Κατηγόρησε ακόμη συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χαϊδεύουν τα αυτιά των απεργών, την ώρα που η χώρα περνά μία δύσκολη περίοδο και η κυβέρνηση πράττει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη νομιμοτητα.

Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά σε αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες ατραπούς. Όπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση δεν έχει στόχο μόνο τους φορτηγατζήδες. Στέλνει στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι πρέπει να σκύψει το κεφάλι».

Δριμεία ήταν και η κριτική του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη για το περιεχόμενο της τροπολογίας. «Υπάρχουν νόμοι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το θέμα: για παρακώλυση κυκλοφορίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας... Θέλετε να κάνετε τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από πλημμέλημα κακούργημα; Κάντε το. Αλλά, όχι αυτό που φέρνετε σήμερα», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ κάλεσε παράλληλα τους ιδιοκτήτες των φορτηγών να δείξουν διαλλακτικότητα.

«Ας καταλάβουν και οι φίλοι ιδιοκτήτες φορτηγών. Σαφώς και έχουν το ιερό δικαίωμα τη απεργίας. Αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες έχουν το ιερό δικαίωμα της εργασίας. Αυτό, το “επειδή θέλω να απεργήσω δεν θα σου επιτρέψω εσένα να δουλέψεις”, είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία. Εάν αυτό ξεκαθαριστεί και αν εκεί η Πολιτεία δείξει σοβαρότητα δε θα χρειαστεί αυτό που εισάγεται σήμερα, το οποίο θεωρώ ναρκοθέτηση στη Δημοκρατία», σημείωσε.

«Φυλαχθείτε. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη διάταξη, την οποία αυτός ο τόπος θα την βρει μπροστά του» προειδοποίησε ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς». «Πίσω απ’ τις λέξεις της αφαίρεσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος, ή του οχήματος δημοσίας χρήσης, έχουμε συγκεκριμένη περίπτωση δήμευσης - και δίνουμε την αρμοδιότητα στον υπουργό, χωρίς το Σύνταγμα να του την εξασφαλίζει» ανέφερε.

«Η κυβέρνηση, παρά την επίταξη κράτησε χαμηλούς τόνους γιατί δεν ήθελε να φανεί πως αντιδικεί με το φόβητρο της ποινικής ευθύνης» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. «Ήδη όμως, υπάρχουν σοβαρότατες συνέπειες στην αγορά και τους πολίτες, που θέλουν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες και δεν μπορούν. Η κυβέρνηση όφειλε να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον».

Νέα επίθεση ΝΔ

Nέα επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τους μεταφορείς εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ζητώντας της «να εγκαταλείψει την ακραία αδιαλλαξία».

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της, πυροδοτεί ακραίες κοινωνικές εντάσεις. Προσπαθεί να δημιουργήσει, μέσα στην ελληνική κοινωνία, μικρούς εμφυλίους πολέμους, βάζοντας τη μια επαγγελματική ομάδα να συγκρούεται με την άλλη».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τους αυτοκινητιστές «να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, να μην πέσουν στην παγίδα που τους έχουν στήσει οι κυβερνητικές επιλογές».

Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου των ιδιοκτητών φορτηγών κ. Τζωρτάτου με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως προκύπτει από δηλώσεις του πρώτου.

«Όταν οι προθέσεις είναι καλές, οι συνατήσεις είναι σύντομες και αποτελεσματικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δεν έκανε καμία δήλωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Αυτήν την ώρα οι μεταφορείς συνεδριάζουν εκ νέου προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα