Σε τακτά διαστήματα τα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 21:54
UPD:22:47

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, επεσήμανε πως τα tests συνέβαλαν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω εναρμόνιση των μεθόδων διεξαγωγής των tests.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται τα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ τα αποτελέσματά τους θα δίνονται στη δημοσιότητα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο επτά ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στα tests που πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 91 τράπεζες σε 20 χώρες.

Οι τράπεζες που απέτυχαν κλήθηκαν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 3,5 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο του αναμενόμενου.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη διεξαγωγής των stress tests στις τράπεζες σε τακτική βάση, αλλά και δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Didier Reynders, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, επεσήμανε πως τα tests συνέβαλαν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω εναρμόνιση των μεθόδων διεξαγωγής των tests.

Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής των stress tests, ανέφερε ότι θα συζητηθούν στο επόμενο διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα