Σε ύφεση παρέμεινε η μεταποίηση

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 11:28
UPD:11:31

Σε ύφεση παρέμεινε ο εγχώριος μεταποιητικός κλάδος τον Σεπτέμβριο, παρά την εξασθένηση του ρυθμού συρρίκνωσης, με την παραγωγή, την απασχόληση και τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Οι νέες εργασίες εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου για πρώτη φορά μετά το Σεπτέμβριο του 2009, επανάκτησαν την πρόσφατη πτωτική τους τάση. Όσον αφορά τις τιμές, οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν και πάλι να επωμισθούν την αύξηση των τιμών εισροών, καθώς η μειωμένη ζήτηση και ο έντονος ανταγωνισμός.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 44,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 43 μονάδες τον Αύγουστο, παραμένοντας σταθερά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.

Οι Έλληνες κατασκευαστές ήρθαν αντιμέτωποι με περαιτέρω ραγδαία συρρίκνωση του συνόλου των νέων παραγγελιών που έλαβαν κατά την τελευταία περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Οι νέες εργασίες περιορίστηκαν για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα, καθώς μέλη του πάνελ απέδωσαν την πρόσφατη μείωση στην εξασθενημένη ζήτηση, τις δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας και τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα των πελατών. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα παραγωγής περιορίστηκαν και πάλι. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ρυθμός μείωσης και των δύο παραμέτρων εξασθένησε σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Η έντονη μείωση των νέων εργασιών εξαγωγών συνέβαλε στην εξασθενημένη τιμή του δείκτη νέων εργασιών που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, σε αντίθεση με την ελαφρά αύξηση που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τη Markit, ο χαμηλότερος όγκος νέων παραγγελιών οδήγησε σε περαιτέρω μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών των Ελλήνων κατασκευαστών κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Οι εργασίες σε εκκρεμότητα μειώθηκαν απότομα και για εικοστό έβδομο συνεχή μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε ελαφρώς σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Με το φόρτο εργασίας να μειώνεται, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να κάνουν περικοπές στο εργατικό δυναμικό τους και να περιορίζουν την αγοραστική τους δραστηριότητα το Σεπτέμβριο. Παρά την επιβράδυνση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η μείωση των θέσεων εργασίας παρέμεινε σημαντική. Εντωμεταξύ, οι αγορές προμηθειών συρρικνώθηκαν με απότομο ρυθμό.

Τα αποθέματα πρώτων υλών των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκαν με σημαντικό ρυθμό στο τέλος του τρίτου τριμήνου, ως αποτέλεσμα του περιορισμού αγορών προμηθειών. Τα επίπεδα αποθεμάτων εξακολουθούν να μειώνονται για εικοστό έκτο συνεχή μήνα.

Παρά τη μειωμένη ζήτηση για προμήθειες, η μέση απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε και πάλι το Σεπτέμβριο. Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης συνδέθηκαν από τους ερωτηθέντες στην έρευνα με τις απεργίες των μεταφορέων και τις ελλείψεις πρώτων υλών.

Η άνοδος των τιμών εισροών στην ελληνική μεταποιητική οικονομία ήταν σημαντική το Σεπτέμβριο, καθώς οι απεργίες των μεταφορέων και οι ελλείψεις των πρώτων υλών επέφεραν αύξηση του κόστους μεταφορών και των προϊόντων. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η χαμηλή ζήτηση και ο ισχυρός ανταγωνισμός κατέστησαν τους Έλληνες κατασκευαστές ανίσχυρους να αυξήσουν τις τιμές χρέωσης το Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, οι τιμές εκροών μειώθηκαν με έντονο ρυθμό.

«Οι συνθήκες της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας παρέμειναν δυσοίωνες κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας ακόμα ένα δύσκολο τρίμηνο για τον τομέα. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται απότομα γεγονός το οποίο, παράλληλα με τον ισχυρό ανταγωνισμό, διατήρησε μειωμένη την τιμολογιακή ισχύ των κατασκευαστών. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις αυξήσεις κόστους, οι οποίες τους ώθησαν σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού και των επιπέδων προμηθειών», σχολίασε η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα