ΥΠΕΞ: Ανάληψη έργου αιολικής ενέργειας από το ΚΑΠΕ στην Ιορδανία

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 11:42
A- A A+

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με τη συνδρομή του υπουργείου και σε συνεργασία με το γερμανικό ενεργειακό ινστιτούτο ISE, διεκδίκησε και ανέλαβε έργο παροχής αναπτυξιακής και τεχνικής βοήθειας προς το αντίστοιχο ΚΑΠΕ της Ιορδανίας.

Η ανάθεση αφορά στην κατασκευή πιλοτικού έργου αιολικής ενέργειας και συγκεντρωτικού ηλιακού συστήματος, καθώς και στον εξοπλισμό εργαστηρίων μετρήσεων και πιστοποίησης ανεμογεννητριών, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι τριετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUROPEAID. Το ΚΑΠΕ θα υλοποιήσει 65% του έργου.

Όπως διευκρινίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών στήριξε τη διεκδίκηση του έργου μέσω της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων και της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Αμμάν, παρακολουθώντας στενά τις διαβουλεύσεις ανάθεσης και παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πρότασης.

Η εν λόγω ανάθεση είναι σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στρατηγικής σημασίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς η Ιορδανία έχει αποδεδειγμένα αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς