«Κάθε δύο μήνες κάποια συντεχνία δημιουργεί προσκόμματα»

Εξαντλήθηκε η υπομονή των εξαγωγέων
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 13:23

Την ικανοποίηση του εξαγωγικού κόσμου για την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης εξέφρασαν σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Την ικανοποίηση του εξαγωγικού κόσμου για την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης εξέφρασαν σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ. Σακελλαρίδη, των Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δ. Λακασάς και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκ. Καλαμπόκης.

Κάθε δύο μήνες κάποια συντεχνία δημιουργεί προσκόμματα στην εξωστρέφεια της χώρας, παρατήρησαν οι εξαγωγείς, τονίζοντας πως κάθε μέρα στάσης εξαγωγών αντιστοιχεί σε απώλειες έως και 48 εκατ ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε η κ. Σακελλαρίδη, περισσότερες από 200 εξαγωγικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν και άλλες με ευπαθή προϊόντα βρίσκονται προ ολοκληρωτικής καταστροφής, την ώρα που περισσότερα από 6.000 κοντέϊνερς με εξαγώγιμα προϊόντα και πρώτες ύλες έχουν ακινητοποιηθεί στα τελωνεία και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κ. Σακελλαρίδη επεσήμανε ότι για την άρση του αδιεξόδου ήταν καθοριστικής σημασίας η παρέμβαση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη και προανήγγειλε κοινές δράσεις των τριών συνδέσμων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Κάθε δύο μήνες κάποια συντεχνία δημιουργεί προσκόμματα στην εξωστρέφεια της χώρας και αυτό έχει οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης στους ξένους αγοραστές για την ελληνική παραγωγή, παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Λακασάς και ζήτησε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όχι μόνο με μέτρα καταστολής, αφού έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις, αλλά και πρόληψης ώστε να μπορούν να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις. Μάλιστα όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη «ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ» οι αγρότες για κινητοποιήσεις το Δεκέμβριο, κάτι το οποίο όπως υπογράμμισε, θα επιβαρύνει περαιτέρω μια κακή κατάσταση.

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε μαζί με τις πρώτες ύλες και τη ρευστότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λακασάς, για να προσθέσει ότι το επτάμηνο του 2010 η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ήταν 3%, έναντι 11% στην ευρωζώνη, και αν δεν υπάρξει μέριμνα θα περάσουμε σε αρνητικά νούμερα.

Όπως είπε, οι εξαγωγείς λένε «ναι» στο fast track, αλλά πρέπει να προηγηθεί το free track ώστε να μην συναντούν προσκόμματα οι μεταφορές.

Οι εξαγωγείς της Κρήτης στηρίζουν «σε μια κλωστή» την παρουσία τους στα ράφια του εξωτερικού και σε αγορές όπως των ΗΠΑ του Καναδά της Φινλανδίας, της Κίνας της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λίβανου, της Βουλγαρίας της Μογγολίας και του Ιράν, τόνισε με τη σειρά του ο κ. Καλαμπόκης. Όπως είπε, η κρητική οικονομία έχει κατακτήσει σημαντικές αγορές του εξωτερικού, αλλά όσο δύσκολο είναι να μπουν τα προϊόντα στα ράφια του λαιμενπορίου στο εξωτερικό, πιο εύκολο είναι να βγουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα