Ιρλανδία: Πιθανή υποβάθμιση από MoodyΆs

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 10:13
UPD:13:04

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε σήμερα η MoodyΆs Investors Service την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, μετά την απόφαση της χώρας να διαθέσει έως 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της.

Η αξιολόγηση “Aa2” της Ιρλανδίας θα κοπεί «κατά πάσα πιθανότητα» κατά μία βαθμίδα, αν υπάρξει υποβάθμιση, αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Ωστόσο δεν αποκλείεται και μεγαλύτερη υποβάθμιση, εάν η ενδελεχής ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ιρλανδίας δείξει ότι «μια σταθεροποίηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια δεν εμφανίζεται εφικτή».

Η Moody's δικαιολογεί την απόφασή της, κάνοντας λόγο για «αύξηση της αβεβαιότητας για την ικανότητα της Ιρλανδίας να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα της κυβέρνησης έπειτα από τα συμπληρωματικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανακοινώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, την αοριστία σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της εσωτερικής ζήτησης... και τη νέα αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης» της χώρας.

Η MoodyΆs, η οποία υποβάθμισε τη χώρα τον Ιούλιο, θα ολοκληρώσει την αναθεώρησή της εντός των επόμενων τριών μηνών.

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομίας Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το κόστος διάσωσης των εγχώριων τραπεζών μπορεί εν τέλει να ανέλθει στο ένα τρίτο του ΑΕΠ.

Παρά το σχέδιο διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών πάντως, η οικονομία της χώρας εξασθενεί. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει στασιμότητα για την ιρλανδική οικονομία φέτος, παρά τις κυβερνητικές ελπίδες για μέτρια ανάπτυξη, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Δουβλίνο για να αναστρέψει την υφιστάμενη κατάσταση.

Στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο της, η κεντρική τράπεζα της αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας μόλις στο 0,2% φέτος από 0,8% που είχε προβλέψει προηγουμένως με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι θα συνεχιστούν τα αρνητικά νέα για την Ιρλανδία.

Την ίδια στιγμή, η τράπεζα προειδοποίησε ότι οι περικοπές κυβερνητικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2011 θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προγραμματιστεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα