«Αντιμέτωπες με “νέο ψυχρό μέτωπο” οι δυτικές οικονομίες»

Οικονομική επισκόπηση της Saxo Bank
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 13:18

Ισχνές πωλήσεις αναμένει για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 η Saxo Bank και εκτιμά ότι στις αρχές του 2011 το ποσοστό ανεργίας θα συνεχίσει να κυμαίνεται λίγο χαμηλότερα από το 10% του τέταρτου τριμήνου.

Στην οικονομική της επισκόπηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2010, η Saxo Bank, η οποία ειδικεύεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τις επενδύσεις, αναγνωρίζει ότι υπήρξε αυξανόμενη αισιοδοξία τους τελευταίους μήνες λόγω της ιδιαίτερα κερδοφόρας περιόδου, ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ συνεχίζει να επισκιάζει αυτά τα αποτελέσματα.

«Με τον δείκτη S&P 500 να κυμαίνεται σήμερα στα ίδια περίπου επίπεδα που ήταν και στις αρχές του έτους και με την έλλειψη επενδύσεων λόγω της αδύναμης αγοράς κατοικίας, τα τρέχοντα προβλήματα στη Νότια Ευρώπη αλλά και στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, η Saxo Bank ανησυχεί ότι το “ψυχρό μέτωπο” θα παραμείνει, φέρνοντας περισσότερες προκλήσεις και αντιξοότητες μέσα στο 2011», σχολιάζει ο David Karsbøl, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.

Όπως επισημαίνεται στην επισκόπηση της τράπεζας, οι μετοχές βασίζονται στην πεποίθηση ότι οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης κερδών που καταγράφηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα, μπορούν να διατηρηθούν. Σύμφωνα με την Saxo Bank, το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση των κερδών επί του παρόντος προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από μία πηγή: τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους. Και ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να αυξήσει τα έσοδα μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο, η αύξηση των πωλήσεων πρέπει σύντομα να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Η τράπεζα προβλέπει ότι οι δαπάνες σε κρατικό και τοπικό επίπεδο θα συνεχίσουν να παραμένουν σε καθοδική τάση, όσο οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών προσπαθούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Παρά το ότι γενικότερα επικρατεί η αντίληψη ότι η κρίση τελείωσε το καλοκαίρι του 2009, αυτή συνεχίζει να αποτελεί πραγματικότητα σε κρατικό και τοπικό επίπεδό.

«Οι φόβοι για μία διπλή ύφεση επανεμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο συνεχιζόταν η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, όπως είχαμε προβλέψει στην Ετήσια Επισκόπηση για το 2010. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα σταματήσει πλήρως κατά το Δ’ Τρίμηνο του 2010, όσο καταγράφεται ολοένα και περισσότερη απομόχλευση στην κατανάλωση, ενώ αναμένουμε τον μεταποιητικό τομέα να επιβραδυνθεί και τις επενδύσεις να επηρεαστούν αρνητικά από την ισχνή αγορά κατοικίας. Δυστυχώς, κατά την άποψή μας, υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος διπλής ύφεσης μέσα στα επόμενα τρίμηνα» πρόσθεσε ο Karsbøl.

Στην επισκόπηση της τράπεζας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο περιορισμός των ελλειμμάτων θα επιφέρει σημαντικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ, όσον αφορά στις μετοχές, τονίζεται ότι η ανάπτυξη των κερδών αναμένεται να κυμανθεί από σταθερό σε οριακά θετικό ποσοστό το 2011, και όχι καθαρά αρνητικό. Η Saxo Bank αναμένει φυσιολογική αύξηση των κερδών από το 2012 και έπειτα.

Διατυπώνεται τέλος η εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας θα κρατήσουν σταθερά τα επίσημα επιτόκια έως το δεύτερο τρίμηνο του 2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα