«Εύλογες ανησυχίες σκορπίζουν τα μηνύματα που εκπέμπει ο νέος προϋπολογισμός», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν στην πορεία πολλές αναθεωρήσεις.
«Αντανακλούν (τα μηνύματα) μια αγωνιώδη προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος μέσω νέων φόρων 6,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,3 δισ. ευρώ προέρχονται από νέα μέτρα και 1,4 δισ. ευρώ από την απόδοση των φόρων που επιβλήθηκαν το 2010, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται πρόνοιες για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
«Μας ανησυχεί, ιδιαίτερα, η μείωση μισθών και συντάξεων και η πρόβλεψη για διατήρηση υψηλού πληθωρισμού», τόνισε ο κ. Κορκίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, τα παραπάνω θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε ζωτικής σημασίας μεγέθη για την υγεία της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης οδηγεί σε ασφυξία τις εμπορικές επιχειρήσεις και πλήττει γενικότερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η αύξηση της ανεργίας επιτείνει το παραπάνω φαινόμενο και απειλεί να αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Μπορεί οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος και της επιχειρούμενης αύξησης των εσόδων εν μέρει να εκπληρωθούν, ταυτόχρονα όμως προοιωνίζουν ένα ζοφερό μέλλον για τη ζητούμενη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους που θέτει ο νέος Προϋπολογισμός. «Πρέπει να αντιληφθεί τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τρόικα ότι η δεξαμενή των Μικρομεσαίων έχει αδειάσει», τόνισε.
«Τέλος, είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού θα υποπέσει σε αστοχίες και εκ των πραγμάτων θα υποστεί στην πορεία πολλές αναθεωρήσεις», συμπλήρωσε.
Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης, από το προσχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται ότι η κυβέρνηση έδωσε βάρος στην αύξηση των εσόδων. Η ταμειακή λογική που διέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνεται σε μια σειρά από δείκτες όπως: η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, η επιβολή φόρου πολυτελείας, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία, πρόσθεσε.
Κυρίως, όμως, επικεντρώνει στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης που θα είναι αυξημένα κατά 7,6% και στην έκτακτη εισφορά χρήσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις που αναμένεται να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου ένα δισ. ευρώ, κατέληξε.