ΣΕΛΠΕ: Προϋπολογισμός με απουσία ανάπτυξης

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 13:49

Η λέξη «ανάπτυξη» απουσιάζει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Συμπληρώνει ότι «η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ συνεπάγεται νέους φόρους 6,7 δισ. ευρώ με περικοπές σε μισθούς, κατανάλωση, ασφάλιση και επιδοτήσεις, βασίζεται επίσης στην αύξηση του ΦΠΑ, την περαίωση, την αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, την τακτοποίηση ημιυπαίθριων κ.ά.».

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που καλούνται να σώσουν τα δημόσια ταμεία με έκτακτη εισφορά 1 δισ. ευρώ και κλιμάκωση φόρων ανάλογα με το ύψος των κερδών. Η αναλογία από την άλλη έμμεσων και άμεσων φόρων είναι εξαιρετικά άδικη και παραμένει στο 2:1. Επίσης, η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η ανεργία αυξάνει.

Ο Σύνδεσμος ζητεί από την κυβέρνηση «να αναθεωρήσει το μίγμα της οικονομικής της πολιτικής, να σταματήσει την επιβολή νέων φόρων, να προχωρήσει στην αύξηση των εσόδων αποκλειστικά και μόνο με την άμεση περικοπή της δημόσιας σπατάλης και την άμεση υιοθέτηση σε πρώτη φάση μέτρων ανάκαμψης και εν συνεχεία μέτρων ανάπτυξης της οικονομίας».

«Η συνέχιση του ίδιου μίγματος οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση τις αγορές εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργασίας, καθώς και σε δραματική αύξηση των λουκέτων των επιχειρήσεων και της ανεργίας, απειλώντας με πλήρη κατάρρευση την οικονομία της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Τα ευνοϊκά σχόλια κάποιων ανεύθυνων φωνών από το εξωτερικό δεν αρκούν για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών».

«Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία φαίνεται μόνο από την διάθεση των υπευθύνων αγορών να ρισκάρουν αγοράζοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα με χαμηλά επιτόκια. Δυστυχώς με επιτόκια μεγαλύτερα από 10% η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελληνική οικονομία είναι φανερό ότι δεν υφίσταται και θα αποκατασταθεί μόνο αν οι αγορές πεισθούν ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας», καταλήγει ο ΣΕΛΠΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα