Με αποδοκιμασία και έντονες ενστάσεις υποδέχθηκαν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 τόσο τα κόμματα τις αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για νέες μεγαλύτερες θυσίες από τους πολίτες, όσο και οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, που καταδικάζουν την απουσία αναπτυξιακού οράματος.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημειώνει πως «παίρνουμε μια πικρή γεύση της σκληρής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθηθεί κατΆ εφαρμογή του μνημονίου» και συνεχίζει: «Φόροι, περικοπές, μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας».
«Το εφιαλτικό όμως είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη», συμπληρώνει ο κ. Παναγόπουλος και τονίζει ότι η ΓΣΕΕ απαιτεί «εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για την απασχόληση και την υπεράσπιση των ανέργων και βεβαίως για την εισοδηματική αποκατάσταση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων που βιώνουν πραγματικά συνθήκες φτώχειας».
Την εκτίμηση ότι στην πορεία θα απαιτηθούν πολλές αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και συμπλήρωσε ότι το προσχέδιο εκπέμπει μηνύματα που σκορπίζουν εύλογες ανησυχίες.
«Αντανακλούν (τα μηνύματα) μια αγωνιώδη προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος μέσω νέων φόρων 6,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,3 δισ. ευρώ προέρχονται από νέα μέτρα και 1,4 δισ. ευρώ από την απόδοση των φόρων που επιβλήθηκαν το 2010, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται πρόνοιες για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος και της επιχειρούμενης αύξησης των εσόδων εν μέρει να εκπληρωθούν, ταυτόχρονα όμως προοιωνίζουν ένα ζοφερό μέλλον για τη ζητούμενη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους που θέτει ο νέος Προϋπολογισμός. «Πρέπει να αντιληφθεί τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τρόικα ότι η δεξαμενή των Μικρομεσαίων έχει αδειάσει», κατέληξε.
Η λέξη «ανάπτυξη» απουσιάζει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 σημειώνει ο ΣΕΛΠΕ και τονίζει ότι «η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η ανεργία αυξάνει».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που καλούνται να σώσουν τα δημόσια ταμεία με έκτακτη εισφορά 1 δισ. ευρώ και κλιμάκωση φόρων ανάλογα με το ύψος των κερδών.
Ο Σύνδεσμος ζητεί από την κυβέρνηση «να αναθεωρήσει το μίγμα της οικονομικής της πολιτικής, να σταματήσει την επιβολή νέων φόρων, να προχωρήσει στην αύξηση των εσόδων αποκλειστικά και μόνο με την άμεση περικοπή της δημόσιας σπατάλης και την άμεση υιοθέτηση σε πρώτη φάση μέτρων ανάκαμψης και εν συνεχεία μέτρων ανάπτυξης της οικονομίας».
«Η συνέχιση του ίδιου μίγματος οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση τις αγορές εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργασίας, καθώς και σε δραματική αύξηση των λουκέτων των επιχειρήσεων και της ανεργίας, απειλώντας με πλήρη κατάρρευση την οικονομία της χώρας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Η παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού πυροδότησε όμως έντονες αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επέκριναν τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.
Αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το προσχέδιο ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για νέες περικοπές και μεγαλύτερες θυσίες από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο βουλευτής Φθιώτιδας, «το προσχέδιο του δεύτερου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Περιλαμβάνει νέες περικοπές και πρόσθετους φόρους. Μεγαλύτερες θυσίες, ακόμη και από εκείνες του 2010, για μισθωτούς και συνταξιούχους. Θυσίες οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο οδυνηρές ανάλογα με το εύρος των αποκλίσεων από τους στόχους του Προϋπολογισμού, για το 2010, κυρίως λόγω της μεγάλης υστέρησης στα έσοδα».
Ψευδέστατες χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι υπάρχει φως στο τούνελ, σημειώνοντας ότι οι υποσχέσεις για ενίσχυση των πιο αδυνάτων στο μέλλον είναι προεκλογική εξαπάτηση.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «το προσχέδιο προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Έρχονται νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο, στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, ''πράσινοι'' και κάθε άλλης μορφής φόροι, περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες, μειώνονται παραπέρα οι μισθοί και οι συντάξεις, αυξάνονται τα κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, συνολικά κλιμακώνεται η επίθεση στα πλατιά λαϊκά στρώματα».
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τους νέους φόρους προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, διατύπωσε ο ΛΑΟΣ. «Κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι όσο αφαιρεί κεφάλαια από την αγορά με πρόσθετους φόρους, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση και τα ολέθριά της παρελκόμενα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του. «Αρμενίζουν προς τα βράχια» καταλήγει.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση αποδεικνύει την απόλυτη χρεοκοπία της πολιτικής του Μνημονίου, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι το προσχέδιο αυτό δεν πρέπει να γίνει ποτέ πράξη.
«Με 4% ύφεση, 6% πληθωρισμό και 20% πραγματική ανεργία όχι μόνο δεν υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση, αλλά αποδεικνύεται ότι την επόμενη χρονιά θα βουλιάξει όλη η ελληνική κοινωνία», προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να ανατραπεί όλη αυτή η πολιτική, πρέπει αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού να μη γίνει ποτέ πράξη».