Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 05:50

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον MSCI Asia Pacific Index στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και σε συνδυασμό με την έκθεση που έδειξε ότι οι εταιρείες στην Αυστραλία προχώρησαν σε περισσότερες προσλήψεις απ' ό,τι προβλεπόταν.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν 1% στο Σύδνεϋ. Ανοδο 0,8% σημείωσαν οι μετοχές της Mitsubishi Corp., της οποίας περίπου το ήμισυ των πωλήσεων αφορά εμπορεύματα φυσικής παραγωγής. Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc., της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της Ιαπωνίας σημείωσαν άνοδο 1,6%. Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών με τσιπ μετά την πτώση των μετοχών της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών της Ασίας, αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των κερδών της που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στις 130,34 μονάδες στις 10:06 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Αύγουστο του 2008, πριν την πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc. Περίπου τέσσερις μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε τρεις που σημείωναν πτώση, με τις μετοχές των εταιρειών με υλικά να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε άνοδο 0,1%, αντιστρέφοντας τις απώλειες μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ότι οι Αυστραλοί εργοδότες προσέλαβαν 49.500 περισσότερους εργαζομένους τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,1%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 0,1% από τα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών στις 5 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από το ADP Employer Services που έδειξαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες μείωσαν το προσωπικό τους τον περασμένο μήνα κατά 39.000 θέσεις.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο των ασιατικών αγορών ότι η υψηλή ανεργία, το κρατικό έλλειμμα και τα εύθραυστα τραπεζικά συστήματα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναγκάζοντας στη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της διατήρησης της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% το επόμενο έτος, χαμηλότερο της προηγούμενης πρόβλεψης πριν από τρεις μήνες για ανάπτυξη 4,3%. Για φέτος το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπυτξη θα έχει ρυθμό 4,8%, από 4,6%.

Φέτος ο ΜSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 8%.

Χθες στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,5%, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Μαΐου. Στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου και του χαλκού σημείωσε χθες άνοδο 0,6% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008. Ο δείκτης των ναύλων για τη μεταφορά εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, Baltic Dry Index, αναρριχήθηκε χθες 2,7%, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα