Στα υψηλότερα πέντε μηνών το αργό

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 06:03

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και την κυβερνητική έκθεση που έδειξε μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης, τονώνοντας την αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη.

Ανοδο 0,5% σημείωσαν χθες τα συμβόλαια του αργού καθώς το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα ενεργήσει για την αναζωογόνηση της οικονομίας με την αγορά ομολόγων. Στις 4 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Fed, Ben S. Bernanke, είπε ότι οι μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων είναι πιθανόν να τονώσουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι προμήθειες των καυσίμων μειώθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 83,38 δολ. το βαρέλι, 15 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:39 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το αργό σημείωσε άνοδο 41 σεντς φθάνοντας τα 83,23 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Μαΐου. Φέτος οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 5%.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,65 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 219,9 εκατομμύρια. Τα αποθέματα διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, μειώθηκαν κατά 1,12 εκατ. βαρέλια.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ στο 1,3902 μετά τη χθεσινή του υποχώρησε κατά 0,7%. Το αδύναμο δολάριο τονώνει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Οι προμήθειες των καυσίμων αυξήθηκαν 3,09 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 360,9 εκατ. την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας. Η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε 6,4% φθάνοντας στα 18,5 εκατ. βαρέλι ημερησίως την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 27 Φεβρουαρίου του 2004, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στις ΗΠΑ οι εταιρείες μείωσαν απροσδόκητα τους εργαζομένους τους κατά 39.000 τον μήνα που πέρασε σύμφωνα με την ανακοίνωση από το ADP Employer Services.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 85,26 δολ. το βαρέλι, 20 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες το μπρεντ σημείωσε άνοδο 22 σεντς, ποσοστό 0,3%, κλείνοντας στα 85,06 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα