Ελληνική κινητικότητα για την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2010 10:52

Προχωρούν από την ελληνική πλευρά οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του ενεργειακού σταθμού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη με το Κατάρ.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Δρ. Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, τον ενημερώνει ότι από ελληνικής πλευράς έγιναν τα αναγκαία βήματα για την προώθηση της επένδυσης και τον καλεί να προβεί στην αντίστοιχη πληροφόρηση, προτείνοντας παράλληλα τη συνάντηση των δύο μερών, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Κουβέλης παρουσιάζει τις τρεις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες εξασφάλισε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ταχύτερη δυνατόν δημιουργία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:

Α) Θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Β) Ομόφωνη έγκριση από τη ΡΑΕ ήδη από τον περασμένο Μάιο και

Γ) Υπογραφή κοινής Υπουργικής απόφασης από τα Υπουργεία: Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών, Μεταφορών -Υποδομών και Δικτύων, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Αφού ζητά αντίστοιχες πληροφορίες για την προετοιμασία της κυβέρνησης του Κατάρ και της Qatar Petroleum International για την υλοποίηση του έργου, ο υφυπουργός ζητά να συναντήσει τον Καταρινό υπουργό το συντομότερο δυνατό με σκοπό να συζητήσουν τα προαναφερθέντα θέματα και να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα που θα επιτρέψουν την έναρξη κατασκευής του έργου.

Στην επιστολή, υπογραμμίζει επίσης την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι το Κατάρ καθίσταται στρατηγικός εταίρος της Ελλάδος, με την υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς και του Μνημονίου για τη δημιουργία του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, κινήσεις που –όπως αναφέρει, εντάσσονται στην προσπάθεια «να προωθήσουμε μια δυναμική αναπτυξιακή διαδικασία μέσα από δραστηριότητες που θα προσδώσουν στην χώρα μας ένα σημαντικό περιφερειακό ρόλο σε ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο».

Τονίζει, δε, ότι για να μετουσιωθεί αυτή η συνεργασία σε «success story» «θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τα υπογραφέντα στα Μνημόνια Συνεργασίας, ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση των υποχρεώσεων τους, όπως αυτές διατυπώνονται στα Μνημόνια με στόχο την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα