Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Γιούνκερ

«Εκπληκτος» δηλώνει ο Τρισέ
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010 10:02
UPD:11/10/2010 10:38

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό οι προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν απο δυο ή τρεις δεκαετίες.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό οι προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν απο δυο ή τρεις δεκαετίες.

Μιλώντας την Παρασκευή στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τόνισε πως «ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα προέκυπτε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές, γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση».

«Ήξερα, ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά απο τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Αντ. Σαμαράς: «Δικαιωμένος» από τις δηλώσεις Γιούνκερ

Η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε, εδώ και χρόνια, για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα πριν από δύο τρεις δεκαετίες, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που, εδώ και επτά μήνες, διατυπώνω, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Συνοψίζοντας αυτές τις θέσεις, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εάν θέλουμε να βρούμε ποιος φταίει για την οικονομία πρέπει να πάμε πίσω στο 1981 καθώς και ότι η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία έπρεπε να «βάλουν πλάτη» και όχι το ΔΝΤ.

«Αυτή τη θέση υποστήριξα στη Σύνοδο του ΕΛΚ αλλά δυστυχώς ήμουν μόνος. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο ενίσχυσε την επιχειρηματολογία τους, διασύροντας τη Χώρα, για κομματικούς λόγους, αλλά ουσιαστικά απεδέχθη άνευ όρων μια επιλογή που σήμερα στραγγαλίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

ΣΥΝ: Ολοι γνώριζαν για τα προβλήματα της οικονομίας

«Εκείνο που αποδεικνύεται από τις δηλώσεις Γιούνκερ είναι ότι όλοι γνώριζαν για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους τα απέκρυπτε», τόνισε από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «αυτό που σκόπιμα αποκρύπτεται, τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους μας όσο και από τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό, είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού και συνδέεται άμεσα με την κρίση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που έχει κλείσει τον κύκλο του».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι παρουσίαζε μικρότερο έλλειμμα και έπαιζε με τα νούμερα και τον Γ. Παπανδρέου ότι έκανε τον ανήξερο για να στηρίξει έτσι την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

«Η Γερμανία και η Γαλλία βολεύονταν αφού κέρδιζαν διπλά, τόσο από την προώθηση των εξαγωγών τους όσο και από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού προς τη χώρα μας», πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα

Οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ.κ. Γιούνκερ και Στρος Καν για την ελληνική οικονομία.

ΛΑΟΣ: Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς

«Οι συνυπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας ευρωπαίοι φίλοι μας οι οποίοι μας υπερδάνειζαν, παρ' ότι ήξεραν την οικτρά μας οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αγοράζουμε προϊόντα τους, συνήθως οπλικά συστήματα, τώρα δήθεν μας βοηθούν με επιτόκιο 5%», επισημαίνει ο ΛΑΟΣ με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ.

«Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

«Έκπληκτος» δηλώνει ο Τρισέ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε πάντως πως εξεπλάγη από το γεγονός ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», απάντησε ο Τρισέ σε έλληνα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα