Υποχωρεί το αργό

Μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 06:02

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως επένδυση, μετά και από το σχόλια της Σαουδικής Αραβίας ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να διατηρήσει αμετάβλητες της ποσοστώσεις παραγωγής.

Χθες το δολάριο κινήθηκε ανοδικά από τα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών έναντι του ευρώ και από τα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του γιέν. Νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα σημείωνε απώλειες εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να αγοράσει περισσότερο κυβερνητικό έλλειμμα για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής κατά τη συνεδρίασή του αυτήν την εβδομάδα, μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ-Ναΐμι ότι η αγορά «είναι πολύ καλά ισορροπημένη», λέγοντας ότι η τιμή του πετρελαίου από 70 έως 80 δολ. το βαρέλι «είναι ιδανική».

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε έως 66 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 81,55 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 81,59 δολ. στις 9:58 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, οι τιμές του αργού υποχώρησαν 0,5% φθάνοντας στα 82,21 δολάρια. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η τρίτη συνεχόμενη που το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο και το μακροβιότερο χρονικό διάστημα ανόδου από τον Ιούνιο.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε έως 0,8% φθάνοντας στα 83,07 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαιά του υποχώρησαν 31 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 83,72 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

Ο Αλ-Ναΐμι, ο οποίος μίλησε ενόψει την άφιξής του στη Βιέννη για τη σύσκεψη του ΟΠΕΚ στις 14 Οκτωβρίου, είπε ότι είναι «ευτυχής» με τις τρέχουσες τιμές. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι η μεγαλύτερη χώρα-μέλος παραγωγής του ΟΠΕΚ, η οποία άντλησε 8,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή της ήταν υπερδιπλάσια της παραγωγής του Ιράν, της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας-μέλους από άποψη παραγωγής του Οργανισμού.

Οι μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες του δολαρίου σε οκτώ χρόνια ενδέχεται να προετοιμάζουν το ράλι του νομίσματος, σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC Holdings Plc, της BNP Paribas SA και της Nordea Bank AB.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3860 ανά ευρώ στις 9:29 π.μ. στη Σιγκαπούρη μετά από τη χθεσινή του άνοδο κατά 0,5% στο 1,3876 δολ. Στις 7 Οκτωβρίου το δολάριο άγγιξε το 1,4029, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιανουαρίου έναντι του ευρώ. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 82,28 γιέν από 82,07 γιέν που ήταν χθες.

Οι συνολικές προμήθειες πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο 1,14 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, ήτοι 5 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας την εβδομάδα που πέρασε.

Η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε 6,4% στα 18,5 εκατ. βαρέλι ημερησίως την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 27 Φεβρουαρίου του 2004, σύμφωνα με το υπουργείο.

Χθες η JPMorgan Chase & Co. σχολίασε ότι οι αγορές ελλείμματος από τη Fed για την τόνωση την οικονομίας θα ασκήσουν πίεση στο δολάριο και θα αυξήσουν τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου. Σήμερα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασής της στις 21 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα