Την αντίθεσή της στην παράταση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε εκ νέου σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος εφαρμόζεται επιτυχώς.
«Από τη στιγμή που οι Έλληνες εφαρμόζουν με επιτυχία το πρόγραμμα, δεν υπάρχει λόγος επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει και χθες, με το γερμανικό υπουργείο να αντιδρά άμεσα στις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης, φρόντισε να τηρήσει τις ισορροπίες, διευκρινίζοντας ότι «αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο».
Η Κομισιόν ξεκαθάρισε πάντως σήμερα ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και εκτίμησε πως η χώρα θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως της χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω των αγορών.
«Δεν υπάρχει κάποια εν εξελίξει συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ στην τακτική ενημέρωση του Τύπου.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως της εξωτερικές οικονομικές της ανάγκες μέσω των αγορών από το 2012.»
Γ. Παπακωνσταντίνου: Η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται, δεν υπάρχει καμία απόφαση όμως σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του, χθες βράδυ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση διότι όλοι βλέπουν ότι για δύο ειδικά χρόνια το 2014-2015 ξαφνικά από εκεί που το κράτος αποπληρώνει 40 με 50 δις το χρόνο πάει στα 70», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει επισήμως κανένα αίτημα.
«Επίσημα, εάν κάποτε παρθεί μια απόφαση, πρέπει να έρθει ως επιβράβευση της δουλειάς που γίνεται και όχι επειδή δεν μπορέσαμε να πιάσουμε τους στόχους, γιατί τότε θα έστελνε εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.