Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 06:00

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο μετά την κλαδική έκθεση που έδειξε ότι οι αμερικανικές προμήθειες μειώθηκαν σε συνδυασμό με την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Τα συμβόλαια του αργού κινήθηκαν ανοδικά καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική και μετά την έκθεση του American Petroleum Institute ότι τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν τα μέγιστα από τον Ιούλιο. Οι τιμές σημείωσαν χθες άνοδο 1,6%, τα μέγιστα σε έξι ημέρες, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από την Ιnternational Energy Agency (ΙΕΑ) και καθώς η Κίνα εισήγαγε όγκο πετρελαίου ρεκόρ για τον Σεπτέμβριο.

Τα συμβόλαια του Νοεμβρίου αναρριχήθηκαν έως 79 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 83,80 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκαν στα 83,73 δολ. το βαρέλι στη 1 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, το αργό σημείωσε άνοδο 1,34 δολ. φθάνοντας στα 83,01 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Οκτωβρίου. Φέτος οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει άνοδο 5,5%.

Σύμφωνα με το ΑΡΙ τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν 4,01 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε φθάνοντας στα 362,1 εκατομμύρια. Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει σήμερα τα εν λόγω στοιχεία. Τα αποθέματα βενζίνης – σύμφωνα με την πρόβλεψη – μειώθηκαν 1,88 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 224,8 εκατ. βαρέλια.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,4039 έναντι του ευρώ στις 9:55 π.μ. στο Τόκιο από 1,3961 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την υποχώρησή του νωρίτερα στο 1,4058 δολ. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Ιανουαρίου.

Στο ICE Futures Europe του Λονδίνου το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 64 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 85,28 δολ. το βαρέλι. Χθες σημείωσε άνοδο 1,14 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 84,64 δολ. το βαρέλι.

Οι αγορές αργού της Κίνας αυξήθηκαν 11% στα 23,29 εκατ. μετρικούς τόνους σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τα γενικά τελωνεία της χώρας. Το ύψος τους υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ εισαγωγών στα 22,27 εκατ. τόνους τον Ιούνιο.

Ο ΟΠΕΚ που συνεδριάζει σήμερα θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του επειδή η αγορά είναι καλά ισορροπημένη για τους αμέσως επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Ενεργείας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας στη Βιέννη. Οι 12 χώρες μέλη του Οργανισμού αντλούν το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα