Πρόταση Βέμπερ για «σύστημα αυτόματων κυρώσεων» στην ΕΕ

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 15:48
UPD:15:58

Οι αυτόματες κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τη στήριξη της σταθερότητας του ευρώ, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ¶ξελ Βέμπερ, σε ομιλία του στο Βερολίνο. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρεών, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Την εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη ζητεί ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και φαβορί για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ¶ξελ Βέμπερ.

Μεταξύ άλλων, ο Βέμπερ προτείνει ένα «σύστημα αυτόματης επιβολής κυρώσεων» στις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

Οι αυτόματες κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τη στήριξη της σταθερότητας του ευρώ, δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος σε ομιλία του στο Βερολίνο. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρεών, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

«Δεν αρκεί η επίβλεψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος του επιπέδου του δημόσιου χρέους», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ¶ξελ Βέμπερ, προσωρινή οικονομική βοήθεια θα πρέπει να παράσχεται σε κράτη της ευρωζώνης μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης των προβλημάτων τους και σε άλλες χώρες του ευρώ. «Τα απαιτούμενα (για την οικονομική βοήθεια) κεφάλαια θα πρέπει να αντλούνται από την κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι από κοινού, όπως για παράδειγμα μέσω ευρωομολόγων.»

Από την πλευρά τους, κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα της Γερμανίας συστήνουν να μην παραταθεί χρονικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά να προβλέπεται από τους κανόνες της ευρωζώνης η ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών και τραπεζών.

«(Το πρόγραμμα διάσωσης) ενέχει σοβαρά μειονεκτήματα μακροπρόθεσμα, ειδικά αν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη προθεσμία», αναφέρουν τα ινστιτούτα σε έκθεσή τους.

Η παράταση του μηχανισμού στήριξης, τον οποίο υιοθέτησαν ΕΕ και ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαινόμενα ηθικού κινδύνου (moral hazard). «Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να αυξηθούν τα οικονομικά βάρη για αυτούς που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα