Γ. Σταρκ: Θα ήταν μοιραίος ένας «νομισματικός πόλεμος»

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 11:30
UPD:12:38

Οι συναλλαγματικές διαφορές μεταξύ των χωρών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εξελιχθούν σε έναν νομισματικό πόλεμο, προειδοποιεί ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός για την εξομάλυνσή τους.

«Θα ήταν μοιραίο να μπούμε σε έναν πόλεμο υποτίμησης, που στο τέλος θα προκαλέσει περισσότερο προστατευτισμό. Ο προστατευτισμός είναι αυτό που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση στην δεκαετία του '30», δήλωσε ο Σταρκ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ.

Σχετικά με το γιουάν, για την ταχύτερη αναπροσαρμογή του οποίου πιέζουν οι ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να ανατιμηθεί. «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος στο μέλλον.»

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι, ενώ η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να ασκείται από το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεσοπρόθεσμα για υιοθέτηση κοινών αρχών δημοσιονομικής πολιτικής, ανάλογης με αυτή που ισχύει στην ευρωζώνη.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα