Διαδικασίες - εξπρές για τις στρατηγικές επενδύσεις

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 13:10
UPD:14:23

Tη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου ρυθμίσεων που ευνοούν την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και τη χρηματοδότηση και κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών έργων προβλέπει το νομοσχέδιο για «επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Tη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου ρυθμίσεων που ευνοούν την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και τη χρηματοδότηση και κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών έργων προβλέπει το νομοσχέδιο για «επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και άλλα προβλήματα που αφορούν κυρίως απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και αδειοδοτήσεις που μέχρι τώρα οδηγούσαν σε καθυστερήσεις των μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Τομείς εφαρμογής

Οι επενδύσεις που μπορούν να υπαχθούν στο νόμο αφορούν τομείς όπως η βιομηχανία, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η υγεία, η υψηλή τεχνολογία και η καινοτομία.

Προϋποθέσεις

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται για να υπαχθεί μια επένδυση στη διαδικασία του νόμου των στρατηγικών επενδύσεων είναι ότι θα πρέπει είτε το συνολικό κόστος της επένδυσης να είναι άνω των 200.000.000 ευρώ είτε το συνολικό κόστος της να είναι άνω των 75.000.000 ευρώ και ταυτόχρονα από την επένδυση να δημιουργούνται τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας, είτε, ανεξαρτήτως του συνολικού κόστους της επένδυσης, προβλέπεται ότι το ποσό τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ επενδύεται ανά τριετία σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, που εντάσσονται στη στρατηγική επένδυση, ή από την επένδυση δημιουργούνται κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον 250 νέες θέσεις εργασίας ή η επένδυση προάγει την περιβαλλοντική προστασία της Ελλάδας ή δημιουργεί υπεραξία στην Ελλάδα στο χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται για την υπαγωγή στις διαδικασίες του νόμου είναι, μεταξύ άλλων, η βιωσιμότητα της επένδυσης, η φερεγγυότητα του επενδυτή, η προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης, η περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη της χώρας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η μεταφορά καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας και η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι, στο εξής, για αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στις απαλλοτριώσεις, για τη διευκόλυνση των μεγάλων έργων θα είναι αναγκαστικές και θα δίδεται η δυνατότητα στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν την έκταση πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, καθώς και αυτών των που αφορούν στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων με γρήγορες διαδικασίες και την έκδοση οικοδομικών αδειών που απαιτούνται, όπως και μιας σειράς άλλων πολεοδομικών ρυθμίσεων.

Παράλληλα, προβλέπεται η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας για απλή χρήση από το φορέα για τη διευκόλυνση της κατασκευής, επέκτασης ή εκσυγχρονισμού μεγάλων έργων, ενώ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα συμβάλει με κτηματολογικά στοιχεία το Υποθηκοφυλακείο ή το Κτηματολογικό Γραφείο.

Καθορισμός χρονοδιαγράμματος

Κυρίως, όμως, μέσω διατάξεων του νέου σχεδίου νόμου που προωθείται από την κυβέρνηση, με θέμα «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων», μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για το σύνολο των ενεργειών των επενδύσεων με τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για καθεμία από αυτές.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι τα μεγάλα έργα που υπάγονται στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου και ακολουθούν τις διαδικασίες που προβλέπονται από αυτόν μπορεί να είναι δημόσια, ιδιωτικά, προτεινόμενα από φορείς του Δημοσίου ή από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεικτής μορφής, δηλαδή συμπράξεις.

Αρμόδια για την ένταξη των επενδύσεων στη διαδικασία μεγάλων έργων είναι η Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Εργων και Υποδομών, ενώ την ευθύνη για την εποπτεία, παρακολούθηση και συντονισμό αυτών θα έχει τριμελής Διυπουργική Επιτροπή, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας ως προέδρου και των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών ως μελών.

Οι φάκελοι για την υπαγωγή επενδύσεων στη διαδικασία μεγάλων έργων υποβάλλονται στην Invest in Greece, όπως μετονομάζεται από το νόμο η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛΚΕ), η οποία θα δέχεται τις αιτήσεις, θα ελέγχει το επιχειρησιακό σχέδιο και τη μελέτη επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, θα αποστέλλει τους φακέλους των επενδύσεων στη ΔΕΕ με εισήγηση την οποία και θα ενημερώνει για περιπτώσεις καθυστερήσεων και θα γνωμοδοτεί.

Υποβολή φακέλου

Οι επενδυτές, με την αίτησή τους, θα πρέπει να υποβάλλουν πλήρη Φάκελο Επενδυτικού Σχεδίου, που θα περιλαμβάνει επιχειρησιακό σχέδιο της επένδυσης (business plan), ανάλυση των επιπτώσεων της επένδυσης στην οικονομία, ανέκκλητη εντολή προς την Invest in Greece να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων του φακέλου, αντισταθμιστικό τέλος επεξεργασίας αξιολόγησης και προώθησης του επενδυτικού σχεδίου.

Η Invest in Greece πρέπει σε 15 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης του Φακέλου Επενδυτικού Σχεδίου να γνωμοδοτήσει επί της πληρότητας και της σκοπιμότητας της επένδυσης και, μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Εργων και Υποδομών για την ένταξη της επένδυσης στη διαδικασία των μεγάλων έργων, να προωθήσει το φάκελο σε πέντε ημέρες.

Ο χρόνος ένταξης

Σημειώνεται ότι με άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου, καθορίζεται η διαδικασία ένταξης επενδύσεων και έργων των φορέων του Δημοσίου στις διατάξεις του, καθώς και της ανάθεσης μεγάλων δημοσίων έργων μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που δεν ξεπερνούν τις 60 ημέρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα