Στα υψηλότερα δύο εβδομάδων το αργό

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 05:58

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα λάβει περισσότερα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα συμβόλαια του αργού ανέκαμψαν από τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα καθώς πτωτικά κινήθηκε το δολάριο, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben S. Bernanke είπε στις 15 Οκτωβρίου ότι επιπλέον μέτρα στήριξης ενδέχεται να ληφθούν. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, έδειξε χθεσινή έκθεση.

Το αργό για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 83,05 δολ. το βαρέλι, 3 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:54 π.μ. ώρα Σύδνεϋ, αφού νωρίτερα σημείωνε απώλειες έως 0,3%. Χθες το αργό αναρριχήθηκε 1,83 δολ. φθάνοντας στα 83,08 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 6 Οκτωβρίου. Φέτος οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 4,8%.

Το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,3983, από 1,3934 που ήταν χθες.

Ανοδικά κινήθηκε χθες το πετρέλαιο μετά την απεργία στη Γαλλία που περιόρισε τις προμήθειες του καυσίμου. Οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων απέκλεισαν τους δρόμους και οι αξιωματούχοι είπαν ότι χρησιμοποίησαν την αστυνομία για να τους αποτρέψει να αποκλείσουν τους σταθμούς προμηθειών, αντιδρώντας στα σχέδια του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να αυξήσει το όριο ηλικίας για σύνταξη στα 62 έτη.

Τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 81,9% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που έληξε στις 8 Οκτωβρίου, και με τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, έδειξε έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας την εβδομάδα που πέρασε.

Στις ΗΠΑ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,2%, για πρώτη φορά από τη λήξη της ύφεσης τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Fed. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των κατασκευαστών κτιρίων στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα σε τέσσερις μήνες, έδειξε η έκθεση της National Association of Home Builders/Wells Fargo.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 84,36 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες σημείωσε άνοδο 1,92 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 84,37 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα