Γ. Παπανδρέου: Καμία νέα επιβάρυνση στους πολίτες

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 12:13
UPD:19:01

Τη διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων έδωσε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εν μέσω της έντονης σεναριολογίας για λήψη νέων μέτρων το 2011.

Κατά το χαιρετισμό του στη συνάντηση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη με νέους επιχειρηματίες, ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ακόμη πως δεν θα έρθει νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Γ. Παπανδρέου: Oι θυσίες πιάνουν τόπο

Γ. Παπανδρέου: Oι θυσίες πιάνουν τόπο

«Ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αυξηση φορολογικών συντελεστών πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως στο εξής το βάρος θα πέσει στις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο δημόσιο και σε όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

«Κάνουμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει πετύχει ποτέ χώρα σε έναν χρόνο, οι θυσίες πιάνουν τόπο ήδη αναγνωρίζεται ότι καταφέραμε αυτό που θεωρείτο μέχρι πριν λίγους μήνες ακατόρθωτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ήδη αναγνωρίζεται ότι καταφέραμε αυτό που θεωρούνταν ακατόρθωτο. Αυτό -παρά τον πόνο που όλοι αισθανθήκαμε- πρέπει να μας δίνει αυτοπεποίθηση, ότι όταν βάζουμε ένα στόχο μπορούμε να τον εκπληρώσουμε και να τον πετύχουμε», συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε ότι «θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας».

Παραδέχθηκε επίσης ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού ήταν πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς», αλλά - όπως είπε- είναι αυτές που εγγυώνται την έξοδο από την κρίση.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009.

Πάντως, ερωτηθείς αν η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση αφορά στην ακύρωση των σεναρίων περί αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα ή μετάταξή τους σε άλλους συντελεστές, απάντησε πως πρόκειται για «δύο διαφορετικά ζητήματα». Επεσήμανε δε ότι αυτό το σενάριο για το ΦΠΑ είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια ώστε τα έσοδα να αυξηθούν, χωρίς να υπάρχει μαζική υπαγωγή προϊόντων σε μεγάλο ΦΠΑ.

Κληθείς να απαντήσει στην κατηγορία του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «αν φορολογήσεις το μηδέν, θα πάρεις μηδέν», ο κ. Πεταλωτής επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ σημειώνοντας πως «προφανώς έχει καλές σχέσεις με το μηδέν». «Βλέπουμε μια μηδαμινή και μηδενική πολιτική άποψη που εκφράζει και ένα μηδενισμό που δεν αρμόζει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ισχύει το ίδιο και για τον Ν. Παπανδρέου, που «έχει εκφέρει την ίδια θέση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν καθορίζει πολιτικές, όπως ο κ. Σαμαράς.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων

Αναφερόμενος στο μέλλον της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προσθέτοντας ότι η αιχμή του δόρατος είναι οι νέοι καινοτόμοι επιχειρηματίες για την επένδυση στη γνώση και τον άνθρωπο.

Όπως τόνισε σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει διαχωρισμός της επιχειρηματικότητας σε νεανική ή όχι και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα αυτός ο διαχωρισμός δείχνει την προκατάληψη που υπάρχει στη χώρα μας για την επιχειρηματικότητα.

«Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας όχι μόνο για να επιβιώσετε αλλά για να μπείτε μπροστά» είπε και πρόσθεσε ότι θα δοθούν κίνητρα για να μη φεύγουν οι επιστήμονές μας στο εξωτερικό αλλά να καινοτομούν στη χώρα τους.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πρακτικές ανατρέποντας την πεπατημένη των άστοχων επιδοτήσεων, την έλλειψη αναπτυξιακού οράματος», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοΐδης.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε πρακτικές

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε πρακτικές

Τόνισε παράλληλα ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να χτίσει μια νέα προσέγγιση στα πράγματα εντάσσοντας το επιχειρείν στην καρδιά μιας συνολικής ατζέντας για τη νέα γενιά.

«Στόχος», σημείωσε, «είναι να αυξήσουμε την νεανική και τη νέα, καινοτόμα επιχειρηματικότητα, την επιχειρηματικότητα ευκαιρίας, να δώσουμε κίνητρα στους νέους να επιχειρήσουν».

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. «Ζούμε στην Ελλάδα της φούσκας και της κατανάλωσης που σκάει πάνω σας και δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια» επισήμανε απευθυνόμενους στους νέους επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας ότι σήμερα όσοιπροσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο.

Γνωστοποίησε επιπλέον ότι τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί μια ιντερνετική πλατφόρμα με ιδέες καινοτομικές από όλη τη χώρα, ενώ θα προωθηθούν δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ, της ψηφιακής σύγκλισης και του αναπτυξιακού νόμου για την πριμοδότηση της υψηλής καινοτομίας.

Πρόσθεσε τέλος ότι το ταμείο-διάδοχος του ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΤΕΑΝ, θα είναι έτοιμο σε μια εβδομάδα, ενώ θα ανακοινωθούν σύντομα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για χαμηλότοκα δάνεια όπως το «Εξοικονομώ κατ' οίκον».

ΝΔ: Συνώνυμη με τα λουκέτα η πολιτική της κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, οξεία κριτική στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την τόνωση της επιχειρηματικότητας άσκησε η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Π. Παναγιωτόπουλος: Συνώνυμη με τα λουκέτα η πολιτική της κυβέρνησης

Π. Παναγιωτόπουλος: Συνώνυμη με τα λουκέτα η πολιτική της κυβέρνησης

«Είναι καλά τα ωραία λόγια, αλλά στην πράξη η πολιτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμη με τα κατεβασμένα ρολά, τα λουκέτα, το στέγνωμα της αγοράς και την οικονομική ασφυξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις, αναρωτήθηκε μήπως αυτές οι διαβεβαιώσεις ισχύουν μέχρι τις εκλογές καθώς «όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι ετοιμάζονται και άλλα επώδυνα μέτρα».

«Δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε ότι «η Τρόικα θα έρθει στη χώρα μας μετά τις εκλογές, ενώ ακούγεται ότι τα στοιχεία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας αντί να ανακοινωθούν στα τέλη αυτής της εβδομάδας, θα αργήσουν και είναι πιθανό να πάνε κι αυτά μετά τις εκλογές».

ΚΚΕ: Νέα, χειρότερα μέτρα μετά τις εκλογές

Για προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση πυροβολεί τα δικαιώματα και τη συνείδηση του λαού, προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη του», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το Κομμουνιστικό Κόμμα και καλεί τους πολίτες να δώσουν τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και «στα άλλα κόμματα της ΕΕ», ένα ισχυρό χαστούκι στις εκλογές.

«Με ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση», καταλήγει, «ο λαός πρέπει να πει ένα ηχηρό όχι και στα μέτρα που έχουν λάβει και στα νέα χειρότερα που έχουν ήδη αποφασίσει να φέρουν μετά τις εκλογές».

ΛΑΟΣ: Τα προβλήματα δε λύνονται με ευχολόγια

«Με ευχολόγια δεν λύνονται προβλήματα. Η κυβέρνηση αδυνατεί να έχει αυτόνομη πολιτική. Επιβάλλεται η οικουμενικής αντίληψης κυβέρνηση», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτη.

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικό ανέκδοτο

Για κακόγουστο ανέκδοτο έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργoύ ότι δεν θα ληφθούν να μέτρα.

«Μόνο ως κακόγουστο προεκλογικό ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η φράση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Λαφαζάνης, υπενθυμίζοντας ότι «την τελευταία φορά που έδωσε -πριν τις εκλογές του 2009- μια ανάλογη διαβεβαίωση ο Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολούθησε μετεκλογική θύελλα λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα