Γιούργκεν Σταρκ: «Σε καλό δρόμο η Ελλάδα» - Κριτική σε ΔΝΤ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 13:16
UPD:13:33

Κριτική στο ΔΝΤ για την πρόταση παράτασης της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από το Μηχανισμό Στήριξης άσκησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στην Ελλάδα, αφού το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι σε καλό δρόμο.

«Έχω μπερδευτεί με το ΔΝΤ που προτείνει τώρα κάτι τέτοιο (σ.σ. τη παράταση αποπληρωμής), μολονότι πριν από έξι μήνες είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στο σημερινό πρόγραμμα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταρκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt” (20.10.10).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.

«Η πρόταση αυτή προκάλεσε "συγχύσεις"», τονίζει δηλώνοντας παράλληλα πως «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», καθώς «το πρόγραμμα περικοπών είναι σε λειτουργία μόλις ένα εξάμηνο και βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Ως εκ τούτου ο κ. Σταρκ θεωρεί περιττή κάθε περεταίρω συζήτηση και «το ίδιο ισχύει και για την πρόταση του ΔΝΤ να παραταθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής». Την ίδια ώρα ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να σημάνει «λήξη του συναγερμού», διότι «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί».

Εξάλλου, ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η συνέχιση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. «Με τα μέτρα μας θα πρέπει να αποφύγουμε επέμβαση στη λειτουργία των αγορών», αναφέρει ο κ. Σταρκ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «μπορεί να μετατραπεί σε καθεαυτή δημοσιονομική πολιτική». Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ αγοράζει μαζικά ομόλογα χωρών προκειμένου να στηρίξει τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Σταρκ, από την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ σταμάτησε την αγορά κρατικών ομολόγων.

«Δεν επιδοτούμε συγκεκριμένες κυβερνήσεις ... Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων της χρηματοοικονομικής αγοράς», τονίζει ο κ. Σταρκ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία «απόφαση νομισματικής πολιτικής που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσουμε».

Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ συνιστά στις χώρες της ευρωζώνης, για να αυξήσουν το βαθμό προστασίας τους, να μην εφησυχάσουν με τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ, αλλά «να προχωρήσουν αξιόπιστα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους».

Με την τοποθέτησή του αυτή ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ παρέχει στήριξη στον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Bundesbank, Αξελ Βέμπερ, που ζήτησε μετ' επιτάσεως τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα