ΕΕ: Νέο πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 13:41

Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός πλαισίου στην ΕΕ ενόψει της διαχείρισης των κρίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα σχέδια αυτά προετοιμάζουν το έδαφος για τη νομοθεσία που πρέπει να θεσπιστεί έως την άνοιξη του 2011 και η οποία θα δημιουργήσει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης των κρίσεων για τις τράπεζες και τις εταιρείες επενδύσεων.

«Πρώτον, πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μια χρηματοπιστωτική κρίση στο μέλλον. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικές οι εργασίες μας που έχουν σκοπό να καταστήσουν ισχυρότερο τον τραπεζικό τομέα και να δημιουργήσουν ένα πραγματικό εποπτικό πλαίσιο», δήλωσε ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κ. Μισέλ Μπαρνιέ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
E.E.: Συνέντευξη Τύπου Επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ

Συνέντευξη Τύπου Επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ

Ωστόσο, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν κι άλλες δυσκολίες στο μέλλον, πρόσθεσε. «Μπορεί ακόμη και να χρεοκοπήσουν, και αυτό θα πρέπει να τους επιτρέπεται. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα μπορεί να συμβεί χωρίς να προκληθεί η κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ή να υπάρξει κίνδυνος να κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος. Καμία τράπεζα δεν πρέπει να είναι “πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει” ή πολύ διασυνδεδεμένη για να χρεοκοπήσει.»

«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα σαφές πλαίσιο που να εξασφαλίζει ότι οι αρχές σε όλη την Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες που έχουν προβλήματα και να χειρίζονται τις πιθανές χρεωκοπίες τραπεζών με μεθοδευμένο τρόπο. Αυτός είναι ο στόχος των σημερινών σχεδίων», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής παρουσιάζει τα κύρια στοιχεία που θα αποτελέσουν μέρος των νομοθετικών της προτάσεων το επόμενο έτος, και είναι αποτέλεσμα εκτενών διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν κατά τους προηγούμενους μήνες

Πέρα από την άμεση προτεραιότητα της θέσπισης ρυθμιστικών κανόνων για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων σε όλα τα κράτη μέλη, η ανακοίνωση περιλαμβάνει επίσης έναν «χάρτη πορείας», ο οποίος παρέχει μια πιο μακροπρόθεσμη εικόνα μερικών από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ομαλός χειρισμός των κρίσεων.

Το νέο πλαίσιο που περιγράφεται στην ανακοίνωση θα έχει ευρύ πεδίο κάλυψης και στόχος του είναι να εξοπλίσει τις αρχές με κοινά και αποτελεσματικά εργαλεία και εξουσίες για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων, και να αποφευχθούν οι δαπάνες για τους φορολογούμενους.

Το συνολικό πλέγμα λειτουργικών μηχανισμών περιλαμβάνει τα εξής:

Προπαρασκευαστικά και προληπτικά μέτρα, όπως την απαίτηση για τα ιδρύματα και τις αρχές να προετοιμάζονται για την ανάκαμψη (δηλ. να φροντίζουν για την αντιμετώπιση των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει μια τράπεζα) και να καταρτίζουν σχέδια εξυγίανσης ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος προγραμματισμός για την οικονομική πίεση ή τη χρεοκοπία, (τα εν λόγω σχέδια καλούνται («διατάξεις τελευταίας βούλησης»)•

Εξουσίες για την ανάληψη έγκαιρης δράσης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα προτού καταστούν σοβαρά, όπως εξουσίες για τις εποπτικές αρχές να απαιτούν την αντικατάσταση διευθυντικού προσωπικού, ή να απαιτούν από ένα ίδρυμα να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξυγίανσης ή να εκχωρήσει δραστηριότητες ή κλάδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προκαλούν υπερβολικό κίνδυνο για την οικονομική ευρωστία του

Εργαλεία εξυγίανσης, όπως εξουσίες για την επιβολή της εξαγοράς μιας αφερέγγυας τράπεζας ή εταιρείας από ένα υγιές ίδρυμα, ή για τη μεταφορά του συνόλου ή μέρους της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της σε μια προσωρινή «ενδιάμεση τράπεζα», πράγμα που θα επιτρέψει στις αρχές να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των βασικών υπηρεσιών και να διαχειρίζονται τη χρεοκοπία με μεθοδευμένο τρόπο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα