Κ. Μίχαλος: Πηγή ευκαιριών η «πράσινη» επιχειρηματικότητα

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 15:17

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Η πράσινη ατζέντα μετά την Κοπεγχάγη», παρουσίασε τις προϋποθέσεις, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε ως χώρα τη ζήτηση για «πράσινες» λύσεις.

«H πράσινη επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη είναι ένα από τα ελάχιστα ελπιδοφόρα πεδία στη δύσκολη πορεία προς την ανάκαμψη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, είναι μία πηγή ευκαιριών για την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων, για την απασχόληση, για την επιβίωση και την τόνωση των τοπικών οικονομιών».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Η πράσινη ατζέντα μετά την Κοπεγχάγη».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μίχαλος παρουσίασε τις προϋποθέσεις, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε ως χώρα τη ζήτηση για «πράσινες» λύσεις.

Σε ό,τι αφορά την Πολιτεία σημείωσε ότι «απαιτείται είναι ουσιαστικές πολιτικές και μέτρα κατ΄ αρχήν για να παραμείνουν ζωντανές οι ίδιες οι επιχειρήσεις και τα μέτρα αυτά είναι συγκεκριμένα: Μείωση φόρων, μείωση εργοδοτικών εισφορών κι ένα ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, «απαιτείται επίσης η ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας στην πράξη κι όχι στα λόγια. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέματα επιδοτήσεων, αναφέρομαι στη διασφάλιση ενός κατάλληλου θεσμικού περιβάλλοντος, το οποίο θα ευνοεί και δε θα πνίγει τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων σε μία θάλασσα ασάφειας και γραφειοκρατίας».

Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι, όπως είπε, «και η καλλιέργεια της γνώσης που απαιτείται για την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης».

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη σύνδεσης της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.

Στο επίπεδο των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η προϋπόθεση είναι η εξής μία: Νέες ιδέες.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ακροβατούν σήμερα στο χείλος του γκρεμού, ότι αγωνίζονται για να κρατηθούν στη ζωή και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κανείς δεν αμφισβητεί το αίσθημα διωγμού που αισθάνονται, εξαιτίας των συνεχών φορολογικών αφαιμάξεων, όμως η ανάκαμψη θα πρέπει να ξεκινήσει κι από μας, από τις επιχειρήσεις. Η κρίση είναι μία ευκαιρία να αναθεωρήσουμε στρατηγικές και μοντέλα ανάπτυξης, να βάλουμε ξανά το μυαλό μας να δουλέψει, να αναζητήσουμε έμπνευση και ιδέες από τον κόσμο, να σκεφθούμε τρόπους για να αγκαλιάσουμε την πράσινη επιχειρηματικότητα, είτε αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες, είτε προσανατολίζοντας ανάλογα τις υφιστάμενες, να επενδύσουμε στην πράσινη τεχνογνωσία και στις δεξιότητες των νέων ανθρώπων», επεσήμανε.

Καταλήγοντας δε τόνισε ότι «η πράσινη οικονομία είναι ένα λαμπρό πεδίο για να το αποδείξουμε, προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτό που η Πολιτεία οφείλει να μας παρέχει είναι η ευκαιρία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα