Merit: Κερδίζει πόντους το ανοδικό σενάριο για Χ.Α.

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 15:38

Η μεταβλητότητα στην αγορά και οι εναλλαγές μεταξύ ανοδικών και καθοδικών συνεδριάσεων θα συνεχίσουν, επισημαίνει στο σημερινό της σχόλιο η Merit ΧΑΕΠΕΥ, εκτιμώντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία-ενδείξεις που δείχνουν ότι το ανοδικό σενάριο για τη συνέχεια κερδίζει πόντους.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας ελπίδες στους επενδυτές ότι το ανοδικό momentum των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν ολοκληρώθηκε στις 1.594 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της Πέμπτης).

Η Merit εκτιμά ότι η πτώση των spreads των 10ετών ομολόγων κάτω και από τις 650 μονάδες βάσης και η σταθεροποίησή τους στην περιοχή των 650-670 μονάδων δεν έχει αποτυπωθεί στο σύνολο της ακόμα στο ταμπλό και ειδικά στις τράπεζες, που συνεχίζουν να κρατούν το πηδάλιο στο ΧΑ.

Η αποκλιμάκωση των spreads, αναφέρεται στο σχόλιο της εταιρείας, έχει αρκετά οφέλη για τις τράπεζες που βλέπουν σημαντική ρευστότητα να απελευθερώνεται λόγω της ανόδου των τιμών των ομολόγων ενώ καταγράφουν μετά από καιρό και κάποιες υπεραξίες από ομόλογα που θα φανούν όμως κυρίως στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Παράλληλα, η διαφαινόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος από το κλιμάκιο του Eurostat έχει προεξοφληθεί εν πολλοίς στην αγορά και δεν θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη στους επενδυτές, εκτός αν υπάρξει μια σοβαρή απόκλιση, που θα μπορέσει να επηρεάσει τα νούμερα του 2010.

Η Merit τονίζει επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να βγουν για να δανειστούν και πάλι στη διατραπεζική αγορά των repos με εγγύηση και ελληνικά εκτός από ξένα ομόλογα. Η Eurobank ήδη ανακοίνωσε τις πρώτες συναλλαγές χρηματοδότησης στη διεθνή διατραπεζική αγοράς ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ και το repo της εθνικής με την HSBC (ύψους 2,5 δισ. ευρώ) αναμένεται να ανανεωθεί.

Η αγορά αυτή είναι αρκετά σημαντική αφού μπορεί να δώσει εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών, εκτιμά η Merit.

Όσον αφορά στην εισαγωγή των 121,41 εκατ. νέων μετοχών της Εθνικής την Τρίτη, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι δεν επηρέασε σημαντικά τη μετοχή που μπόρεσε να κλείσει με κέρδη 2,22%. Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα ένα καθοριστικότερο crash test με την εισαγωγή των μετοχών από τις ομολογίες στις 27/10.

Από τεχνική άποψη, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ο δείκτης κινούταν τις τελευταίες ημέρες πολύ κοντά στα επίπεδα του ΚΜΟ των 30 ημερών τα οποία ήδη έχει διασπάσει, ενώ με την ανοδική κίνηση της Τρίτης και της Τετάρτης διέσπασε και τον ΚΜΟ 50 ημερών κάτι που σηματοδοτεί την είσοδο σε ένα μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Σημαντική παραμένει η αντίσταση των 1.593 μονάδων (61,8% της ανοδικής διόρθωσης της πτώσης από τις 1.680 μονάδες στις 1.452 μονάδες) επίπεδο που διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη αλλά η αντίσταση αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή. Από κει και πέρα ανοίγει ο δρόμος για τη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 1.680 μονάδων (υψηλά 6/9), τονίζει η Merit.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα