Διαβεβαιώσεις για αντικειμενικά κριτήρια κατανομής των άμεσων ενισχύσεων στην ΚΑΠ

Συζήτηση ερώτησης του ευρωβουλευτή Γ. Παπαστάμκου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 17:53

Σειρά δράσεων για την ενίσχυση του τομέα της γεωργίας και της ανάπτυξης περιλαμβάνει το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2011, το οποίο υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και τακτικό μέλος της οικείας Επιτροπής, κ. Γεώργιος Παπαστάμκος, στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται η επαναφορά των πιστώσεων στις περιπτώσεις όπου το Συμβούλιο Υπουργών είχε προβεί σε ουσιώδεις περικοπές στις διαρθρωτικές δράσεις και στις δαπάνες για τη γεωργία (μεταξύ άλλων, στις γραμμές του προϋπολογισμού που αφορούν στα οπωροκηπευτικά, στο βαμβάκι, στο ελαιόλαδο και στον οίνο), καθώς και η διατήρηση των εξαγωγικών επιστροφών για τα γεωργικά προϊόντα και των πριμοδοτήσεων για τον καπνό.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 διασφαλίζει εξάλλου:

- Αύξηση των ενισχύσεων α) για την χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές, β) για το πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία, γ) για τα προγράμματα υπέρ των απόρων (παροχή τροφίμων), δ) για τη μελισσοκομία και ε) για ομάδες παραγωγών για προαναγνώριση.

- Ταμείο Γαλακτοκομικών Προϊόντων (300 εκατομμύρια ευρώ).

- Καθοριστική μείωση των εκτιμώμενων ποσών ανάκτησης χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο εκκαθάρισης λογαριασμών προηγούμενων χρήσεων. Το ζήτημα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στο σχέδιο προϋπολογισμού η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάκτηση χρηματοδοτήσεων λόγω παρατυπιών θα ανέλθει σε 72 εκατ. ευρώ, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών σε 492 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το Συμβούλιο Υπουργών αναμένει από τα κράτη μέλη να επιστρέψουν 420 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι η Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι οι σχετικές τροπολογίες που είχε υποβάλει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. από κοινού με συναδέλφους του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχαν εγκριθεί από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα εν όψει της ανακοίνωσης της Επιτροπής για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κομισιόν σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της υπό συζήτηση αντικατάστασης του ιστορικού μοντέλου με νέα κριτήρια ανακατανομής των άμεσων ενισύσεων.

Κατά τη συζήτηση ερώτησής του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Παπαστάμκος επεσήμανε τις ουσιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των επί μέρους περιφερειών και των κρατών μελών της Ένωσης στον γεωργικό τομέα, εξαιτίας των οποίων –όπως ανέφερε- δεν πρέπει να καθορισθεί ενιαία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρεμματική ενίσχυση. Ζήτησε επίσης τον προσδιορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων.

Απαντώντας από την πλευρά του στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος Γεωργίας, κ. Dacian Ciolos σημείωσε ότι δεν προκρίνει την ενιαία σε επίπεδο ΕΕ στρεμματική ενίσχυση, τασσόμενος όμως υπέρ της αντικατάστασης του ιστορικού μοντέλου. Επεσήμανε επίσης ότι πρόθεσή του είναι να προτείνει αντικειμενικά κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων σε συνδυασμό με το σημείο εκκίνησης, ώστε να διασφαλισθεί ικανοποιητική μετάβαση και ομαλή ένταξη των θιγομένων στο νέο σύστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα