AIG: 17,8 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών της ΑΙΑ

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 07:11

Η AIA δραστηριοποιείται σε 15 ασιατικές αγορές με 309.000 αντιπροσωπείες, 24.500 υπαλλήλους και περισσότερες από 23 εκατ. πολιτικές σε ισχύ. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2 δισ. δολ. για τη χρήση που λήγει τον Νοέμβριο.

Ποσόν περίπου 138,3 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (17,8 δισ. δολ. ΗΠΑ) άντλησε η Αmerican International Group Inc. (AIG), από την πώληση μετοχών του κύριου ασιατικού της σκέλους, ΑΙΑ Group Ltd., σύμφωνα με ανακοίνωσή της, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ.

Η AIG πούλησε 7,03 δισ. μετοχές, ή μερίδιο 58%, προς 18,68 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στο υψηλότερο επίπεδο κλίμακας τιμής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΙΑ μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι επενδυτές αγοράζουν μέρος της ασφαλιστικής εταιρείας που κάποτε θεωρείτο πετράδι σε στέμμα. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της AIG Robert Benmosche, 66 ετών, έχει πει ότι η εταιρεία θα βρεθεί σε πολύ κοντινή απόσταση να αποπληρώσει τη Federal Reserve μετά την απέκδυση της ΑΙΑ και άλλου, όχι αμερικανικού σκέλους, της American Life Insurance Co.

Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών και φυσικών προσώπων στο Χονγκ Κονγκ ζήτησαν μετοχές της ΑΙΑ υψηλότερης αξίας του 1 τρισ. δολ. Χογνκ Κονγκ, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι επειδή η τιμή προσφοράς ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο κλίμακας, αντικατοπτρίζοντας την μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον της ΑΙΑ και την ικανότητα να συλλάβει και να επιτύχει την εξαιρετική δυνητική ανάπτυξης στην περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της ΑΙΑ, Mark Tucker, στην ανακοίνωση.

Η δημόσια εγγραφή της ΑΙΑ υπερέβη την αντίστοιχη ύψους 16 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ στην πόλη από την Industrial & Commercial Bank of China Ltd. το 2006, την προηγούμενη μεγάλη του είδους πώλησης μετοχών στο Χονγκ Κονγκ.

Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έχει σημειώσει φέτος άνοδο 8,1% - έως και χθες – έανντι ανόδου 5,8% του Standard & Poor’s 500 Index στις ΗΠΑ.

Η ΑΙΑ έχει τις ρίζες στο 1919 όταν ο Cornelius Vander Starr, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, δημιούργησε μία ασφαλιστική εταιρεία κατά του πυρός στον κλάδο της ναυτιλίας στη Σαγκάη. Ηταν ο πρώτος ξένος ασφαλιστής που έλαβε άδεια στην Κίνα, όπως αναφέρεται στο website της εταιρείας.

Η AIA δραστηριοποιείται σε 15 ασιατικές αγορές με 309.000 αντιπροσωπείες, 24.500 υπαλλήλους και περισσότερες από 23 εκατ. πολιτικές σε ισχύ. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2 δισ. δολ. για τη χρήση που λήγει τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία της AIG να πουλήσει την ΑΙΑ προς 35,5 δισ. δολ. στην Prudential Plc τον Ιούνιο κατέρρευσε, επειδή οι μέτοχοι της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας διαφώνησαν με την τιμή. Οι τραπεζίτες της AIG εκτιμούν ότι η αξία του σκέλους κυμαίνεται από 32 έως 36 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου.

Το σκέλος είχε λειτουργικά κέρδη περίπου 1,78 δισ. δολ. το 2009, χαμηλότερα από το 2008 που ήταν 1,87 δισ. δολ., σύμφωνα με το φυλλάδιο της δημόσιας εγγραφής.

Την πώληση διαχειρίστηκαν οι τράπεζες: Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Ο Benmosche προσέλαβε τον Tucker τον Ιούλιο ως επικεφαλής της AIA. Επί 15 χρόνια ο Tucker εργαζόταν για την Prudential στην Ασία, πριν γίνει ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα