Βουλγαρία: Από το 2011 η ανάκαμψη

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 10:01

Υποχώρηση του ΑΕΠ της Βουλγαρίας κατά 0,5% το 2010 και ανάκαμψή του κατά 2,2% το 2011 προβλέπει στην τελευταία του έκθεση για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ο τραπεζικός όμιλος Unicredit. Παράλληλα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,8% του ΑΕΠ το 2010 και να υποχωρήσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2011, ενώ το συνολικό ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων που εκτιμάται πως θα προσελκύσει η χώρα προσεγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ το 2010 και το 1,7 δισ. ευρώ το 2010.

Οι αναλυτές της Unicredit εκτιμούν πως στο τρίτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ, κυρίως εξαιτίας των βελτιωμένων προσδοκιών σχετικά με την πορεία των εξαγωγών, των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων των επιχειρήσεων και τα ποσοστά απορρόφησης των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βελτιωμένες αυτές προσδοκίες με τη σειρά τους τροφοδοτούνται από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε μερικούς σημαντικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως η αγροτική οικονομία, οι κατασκευές και ο τουρισμός, υποστηρίζει η Unicredit.

Ωστόσο, ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2011 ενδέχεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα από τα «δυνητικά του» επίπεδα για μερικά τρίμηνα ή έως ότου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αποκτήσουν εκ νέου τη δυνατότητα να καταναλώνουν και να επενδύουν αντίστοιχα, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές του τραπεζικού ομίλου.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα