Ανοδος του αργού

Μετά την υποχώρηση του δολαρίου
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 06:32

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο καθώς το δολάριο κινήθηκε πτωτικά εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει και νέο γύρο μέτρων για τις πιστώσεις προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο έως 0,7% καθώς το δολάριο υποχώρησε για τρίτη ημέρα εν μέσω εικασιών για νέο γύρο μεγάλης κλίμακας αγορών ομολόγων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα που συνεδριάζει αύριο.

Στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε έξι μήνες, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη αντέχει στις κυβερνητικές προσπάθειες κατευνασμού της.

Το πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 53 σεντς φθάνοντας στα 81,96 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 11:07 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 81,84 δολ. το βαρέλι. Στις 29 Οκτωβρίου τα συμβόλαια υποχώρησαν 0,9% φθάνοντας στα 81,43 δολ., περιορίζοντας την άνοδο του Οκτωβρίου στο 1,8%.

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το δολάριο έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, αγγίζοντας το 1,3997 από 1,3947 που ήταν στις 29 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Το αδύναμο δολάριο αυξάνει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Στις 29 Οκτωβρίου το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το τρίτο τρίμηνο. Η Fed συνεδριάζει αύριο 2 και την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Φέτος το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3,1% λόγω του αδύναμου δολαρίου και των εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα τονώσει τη ζήτηση για το καύσιμο.

Στην Κίνα ο PMI αυξήθηκε στο 54,7 τον Οκτώβριο από 53,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Πέρυσι η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και κατέστη η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Την εβδομάδα που πέρασε το υπουργείο Ενεργείας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού της χώρας αυξήθηκαν στα 366,2 εκτα. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου, τα μέγιστα από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αυτήν την εβδομάδα το πετρέλαιο ενδέχεται να κινηθεί πτωτικά καθώς η αύξηση των προμηθειών απειλεί με κορεσμό την αγορά.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 21 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 88,36 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 29 Οκτωβρίου τα συμβόλαια του μπρεντ υποχώρησαν 44 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 83,15 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα