Σε υψηλό 30ετίας η τιμή της ζάχαρης

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 11:44
UPD:11:49

H τιμή της ζάχαρης, που διαπραγματεύεται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, διαμορφώθηκε χθες στα 0,75 δολάρια το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 135% από τον περασμένο Μάιο.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών αναρριχήθηκε η διεθνής τιμή της ζάχαρης εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τη σοδειά στη Βραζιλία, όπως αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

H τιμή της ζάχαρης, που διαπραγματεύεται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, διαμορφώθηκε χθες στα 0,75 δολάρια το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 135% από τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που καταγράφεται μετά το 1980, όταν η τιμή της ζάχαρης είχε ξεπεράσει τα 1,1 δολάρια ανά κιλό.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τιμή θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς οι σοδειές και σε άλλες χώρες - τη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία - είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες. Μεγάλη σοδειά θα έχει η Ινδία, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσες εξαγωγές θα επιτρέψει.

Η ξηρασία στη Βραζιλία δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι στη λατινοαμερικάνικη χώρα αναλογεί περίπου το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών του προϊόντος. Σύμφωνα με τους FT, η υψηλή τιμή της ζάχαρης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις φτωχότερες αναδυόμενες οικονομίες, όπου χρησιμοποιείται αναλογικά ευρύτερα από τον πληθυσμό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα