Στα όρια της φτώχειας περισσότεροι Βούλγαροι και Ρώσοι

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 13:56
UPD:14:42

Ένας στους τρεις Βούλγαρους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Ένας στους τρεις Βούλγαρους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στοιχεία της οποίας ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλγαρίας, Τσόνκο Κούτσεφ, σε εκδήλωση με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας.

Η φτώχεια, παρατήρησε ο κ. Κούτσεφ, επικαλούμενος την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις: τη στατιστική και την υποκειμενική. Για παράδειγμα, σημείωσε, από μελέτη της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) το 2008, προέκυψε ότι το 21% των Βούλγαρων είναι φτωχοί. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 45% βάσει των υποκειμενικών αντιλήψεων των πολιτών.

Σημειώνεται ότι το όριο της φτώχειας καθορίστηκε το 2006 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Βουλγαρίας, στα 155 λέβα (περίπου 78 ευρώ) και το 2010 ανήλθε στα 211 λέβα (περίπου 106 ευρώ).

Σύμφωνα με στοιχεία του 2008μ, η Βουλγαρία διαθέτει τον τρίτο φτωχότερο -σε μέγεθος- πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μέσος όρος της φτώχειας στην Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 16,4%, ενώ στη Βουλγαρία είναι στο 21%. Οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών και οι νέοι, ανήκουν στις πιο "ευάλωτες" ομάδες που ενδέχεται να βρεθούν στα όρια της φτώχειας.

Ίδια εικόνα και στη Ρωσία, όπου ο καύσωνας και η ξηρασία που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι τις σοδειές των δημητριακών, προκάλεσαν άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση του αριθμού των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, κατά 700.000 εντός του 2010.

Την αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής (+8,4% τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο, έναντι 5,9% την ίδια περίοδο το 2009), επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα) και τα στοιχεία της ρωσικής υπηρεσίας στατιστικής Rosstat.

«Η ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα ν΄αυξηθούν οι τιμές στο σιτάρι, το σιμιγδάλι, το γάλα, τα αυγά και τα λαχανικά. Και είναι φτωχοί αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τις αυξήσεις γιατί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους αφορά την αγορά των προϊόντων αυτών», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ετσι, ο αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 700.000 άτομα ως το τέλος του 2010, για να φθάσει τα 19,8 εκατομμύρια άτομα, ενάντι 19,1 εκατ. στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Το Ινστιτούτο αναθεώρησε εξάλλου προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Ρωσία το 2010, στο 4,2% έναντι 4,5% που είναι σήμερα, ενώ αναμένει μικρή αύξηση του ΑΕΠ το 2011 και το 2012.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα