Συνεχίζει την άνοδό του το αργό

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 06:00
UPD:11:48

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, καθώς το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι θα επεκτείνει τα μέτρα στήριξης για να τονώσει την οικονομία.

Το αργό αναρριχήθηκε πάνω από τα 85 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών εν μέσω εικασιών για ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Χθες η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει επιπλέον 600 δισ. δολ. σε ομόλογα έως και τον Ιούνιο. Τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα περίπου ενός έτους, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Το αργό για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 60 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 85,29 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 10:46 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 85,28 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από τις 4 Μαΐου. Οι τιμές έχουν κάνει το μακροβιότερο ράλι από το τετραήμερο που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου. Φέτος το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 7,5%.

Χθες το δολάριο άγγιξε το 1,4179 έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιανουαρίου, και διαπραγματεύθηκε στο 1,4132 σήμερα. Υποχώρηση του δολαρίου τονώνει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Αυτήν την εβδομάδα το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο έως 3% καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι προσπάθειες στήριξης της οικονομίας με την μείωση της ανεργίας και την αποφυγή του αντιπληθωρισμού θα ωθήσουν χαμηλότερα το δολάριο.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 45 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 85,83 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες, τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 1,1% φθάνοντας στα 86,38 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 4 Μαΐου.

Χθες το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα βενζίνης της χώρας μειώθηκαν 2,69 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου φθάνοντας στα 212,3 εκατ. δολάρια. Αυτά ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, με τις προμήθειες να διατηρούνται 6% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας.

Τα διϋλισμένα αποθέματα, που συμπεριλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, μειώθηκαν για έκτη εβδομάδα μετά τη μείωση των εισαγωγών, κατά 3,57 εκατ. βαρέλια στα 164,9 εκατ., ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργείας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση από την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα