Στην κατηφόρα της τεχνολογίας

Απώλειες και στην Ευρώπη
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:45

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ έδωσε, για ακόμη μία συνεδρίαση, την κατεύθυνση στη Wall Street καθώς η δυσοίωνη πρόβλεψη που έκανε η Hewlett-Packard Co για τα μελλοντικά κέρδη και οι αρνητικές συστάσεις επενδυτικών τραπεζών για μετοχές κατασκευαστών επεξεργαστών κλόνισαν το επενδυτικό κλίμα.

Οι επιλεγμένες μετοχές του χρηματιστηρίου επηρεάσθηκαν λιγότερο επειδή οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια στους τομείς μεταποίησης και καταναλωτικών αγαθών, που είναι πιο σίγουροι σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones Industrial, S&P 500 έκλεισαν τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις με απώλειες, για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου όταν άρχισε η θεαματική ανάκαμψη της αγοράς.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε 5,08 μονάδες, ποσοστό 0,06%, φθάνοντας στις 8.737,85 μονάδες. Με απώλειες 18,61 μονάδων, ποσοστό 1,28%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.430,35 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε αρνητική περιοχή χθες καθώς οι φόβοι για τις επιπτώσεις των επισφαλών δανείων στο τραπεζικό σύστημα και οι αμφιβολίες για την ανάκαμψη υπονόμευσαν το επενδυτικό κλίμα και ανάγκασαν τους επενδυτές να στραφούν ξανά προς την ασφάλεια των παραδοσιακών μετοχών (τροφίμων, ποτών, κοινής ωφέλειας και υγείας) στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις απώλειες της αγοράς.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης των 0,6% και 0,44%, αντίστοιχα. Οι δύο δείκτες βρίσκονται τώρα 16% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών στα οποία υποχώρησαν προσωρινά στις 10 Οκτωβρίου.

Η ανάκαμψη αυτή στηρίχθηκε κυρίως στην επιστροφή κεφαλαίων στις μετοχές τεχνολογιας, αλλά και στις μετοχές γνωστές ως «υψηλές βήτα» λόγω της έντονης διακύμανσης των τιμών τους.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων ίσως καθορίσει και τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν πως το κόστος του χρήματος είναι φθηνό στην Ευρώπη, όμως μια απόφαση για μείωση επιτοκίων θα έχει κυρίως ψυχολογικό αντίκτυπο στην αγορά.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: France Telecom (-3,9%), Vivendi Universal (+2,88%), BT (-3%), Vodafone (+1,47%), Lloyds TSB (-3%), Barclays (-3,9%), ASML (-8%), Infineon (-6%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα